Nouă localităţi din Gorj au rămas fără ghişee poştale

Mai multe localităţi din judeţul Gorj nu vor mai avea ghişee poştale în urma reorganizării companiei Poşta Română. În schimb se vor înfiinţa agenţii, conduse în principal de foştii funcţionari de la ghişeele poştale. Practic, ghişeele poştale din nouă localităţi gorjene au fost desfiinţate, în schimb luând naştere 19 agenţii poştale, la casele poştaşilor. Acest lucru a creat nemulţumiri în rândul edililor locali, care sunt de părere că toată această reorganizare va conduce la o dezordine totală.

În marea majoritate a localităţilor unde s-a procedat la desfiinţarea ghişeului poştal, au fost înfiinţate alte două agenţii poştale. Acestea vor fi conduse de către un angajat al fostului ghişeu din localitate, la locuinţa sa, pe care a pus-o la dispoziţia companiei odată cu reangajarea sa pe postul respectiv. În urma reorganizării este clar că nu toţi angajaţii ghişeelor desfiinţate s-au regăsit în noile agenţii. Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Poştă spun că numai doi ar fi rămas fără loc de muncă însă au putut opta pentru cele vacante la nivelul judeţului. „Au fost desfiinţate 9 ghişee poştale în următoarele localităţi: Borăscu, Câlnic, Bumbeşti Piţic, Săcelu, Albeni, Bărbăteşti, Cărpiniş, Alimpeşti şi Hălăngeşti. În locul fiecărui ghişeu poştal s-au înfiinţat cel puţin două agenţii poştale. Excepţie avem la Cărpiniş unde s-au înfiinţat 3 agenţii poştale. Conform contractului de muncă, agenţii poştali, la angajare, trebuie să pună la dispoziţia companiei o locaţie unde îşi desfăşoară activitatea. Este o condiţie ca să fie angajat şi trebuie să fie neapărat în localitatea în care locuieşte. O parte din salariaţii de la ghişeele desfiinţate şi-au depus cereri de concediere, care au fost aprobate. O altă parte şi-au cerut schimb de lucru cu colegii care au dorit să plece şi nu au putut. Au rămas doi oficianţi pe dinafară, dar au putut opta pentru posturile vacante. Se lucrează la Bucureşti la preavize şi la posturile vacante să fie anexate”, a declarat Liliana Popescu, purtătorul de cuvânt al Oficiului Judeţean de Poştă.

 Primar: Cetăţenii sunt foarte dezamăgiţi

Primarii localităţilor afectate de desfiinţarea ghişeelor nu văd cu ochi buni această reorganizare. Sunt de părere că toate aceste schimbări vor conduce la o mare încurcătură. “La noi desfiinţează ghişeul din centru şi înfiinţează două agenţii. Va fi foarte greu. Eu le-am pus la dispoziţie în blocul de şase apartamente un spaţiu în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de acest serviciu, pentru că sunt foarte mulţi oameni în vârstă care trebuie să-şi primească pensiile. Mi se pare ceva anormal. Mai bine rămânea cu ele centralizate, decât să înfiinţeze acele agenţii. Eu n-o văd o realizare corectă aşa cum spun dumnealor. Nu sunt de acord cu aşa ceva. Din patru poştaşi mai rămân cu doi. Cred că o să fie dezorganizare totală. Sper să nu rămână aşa. Cetăţenii sunt foarte dezamăgiţi şi nemulţumiţi, nici nu vor să audă”, a spus Constantin Ţucu, primarul comunei Borăscu.  

Diferenţe, doar de salarizare

Reprezentanţii Oficiului Judeţean Poştal spun că cetăţenii nu vor simţi niciun inconvenient din cauza reorganizării companiei. Modificările vor fi numai de natură salarială. „Cetăţenii nu au de suferit pentru că activitatea agenţilor poştali este aceeaşi cu cea pe care o are acum factorul poştal, care îşi are locul de muncă la ghişeul poştal. În continuare fac activităţi de distribuire, aici intră distribuirea corespondenţei,  obiectelor de mesagerii, presei şi fac în continuare achitări de mandate, mandate poştale-mandate pensii, încasări facturi de utilităţi. Diferenţa este ca şi salarizare. Ei au o cotă fixă asigurată de Compania Poşta Română şi diferenţa o primesc din procentul la încasări. Până acum aveau salariu fix. Pot să-şi dubleze veniturile în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară”, a mai spus Liliana Popescu.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: