Nu au primit de șapte ani banii de navetă

Naveta rămâne o problemă pentru profesorii gorjeni care au obținut posturi în special în mediul rural. Profesorii care merg la școlile din comuna Roșia de Amaradia nu au mai primit bani pentru navetă de aproape șapte ani. Primarul le-a pus la dispoziție câte o cameră în căminul liceului, dar dascălii au refuzat. Și alte primării au rămas în urmă cu decontarea navetei, iar singura șansă a profesorilor este instanța de judecată.

Cele mai mari probleme sunt la Roșia de Amaradia, după cum susține sindicalistul Constantin Huică. Aici, naveta profesorilor nu a mai fost decontată din 2013. Primarul a avut și o explicație pentru asta. „Avem probleme cu decontarea navetei profesorilor. La Târgu-Logrești, nu s-a decontat din luna septembrie naveta cadrelor didactice. Liderul de sindicat de la Roșia de Amaradia ne spunea că din 2013 nu s-a mai decontat naveta cadrelor didactice. Primarul a invocat că ei au locuință de serviciu acolo și să locuiască acolo, să nu mai plece acasă. Legea spune să acorzi o locuință corespunzătoare. Mie, ca profesor, ce locuință îmi poți pune la dispoziție, o cameră de cămin cum erau odată în mediul rural. Nu este o garsonieră confort I”, a spus liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, Constantin Huică.

Ajunși în această situație, profesorii nu au decât să caute dreptatea în instanță. Dau în judecată primăriile, au câștig de cauză și mai apoi autoritățile le decontează banii de navetă. „Întotdeauna am ajuns în instanță, instanța dă câștig de cauză cadrelor didactice. Au fost situații în care autoritățile au decontat naveta, apoi după câteva luni iar nu au mai decontat. Marea majoritate fac naveta pe distanțe lungi. Înseamnă 4-500 de lei pe lună. Sunt niște venituri de care profesorii nu se pot folosi. Sunt câțiva profesori, o parte au și renunțat să mai solicite decontarea navetei. La Godinești, s-a decontat parțial naveta, la Plopșoru, au restanțe două luni. Cadrele didactice ne trimit nouă documentele prin care îi reprezentăm în instanță și deschidem procese”, a mai spus Huică, la Gorj TV.

Vizualizări: 1,687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: