O jumătate de veac de la primul abataj

Valea Motrului va aniversa 50 de ani de exploatare a cărbunelui, aurul negru fără de care oraşul din lunca cu acelaşi nume n-ar fi existat. Conducerile miniere, alături de autorităţile locale vor marca evenimentul aşa cum se cuvine unei jumătăţi de secol de muncă anevoioasă şi de solidaritate umană, atribute dintotdeauna recunoscute ale categoriei profesionale pe care a format-o această activitate.

Împlinirea celor 50 de ani de la începuturile activităţii miniere în Motru va fi marcată şi de alte manifestări, printre care premierea câtorva din deschizătorii de drumuri în ale mineritului şi tipărirea unei istorii a acestei jumătăţi de veac, aşternută pe hârtie de inginerul Ion Dobriţoiu.

Muzeu într-o galerie minieră

Din partea administraţiei miniere, de acţiune se ocupă inginerul Ion Dobriţoiu, cel care conduce Direcţia Minieră din cadrul EMC Motru. El este de părere că ”nu poţi vorbi separat de oraş şi de exploatările miniere”, lucru bine ştiut de cei care muncesc şi trăiesc aici. Tocmai de aceea Ion Dobriţoiu a cerut Consiliului local Motru să abordeze solidar cel mai important eveniment din acest an al comunităţii şi a propus ca acţiunile destinate acestuia să aibă loc odată cu sărbătoarea oraşului, la începutul lunii mai. Solicitarea sa a primit girul majorităţii consilierilor locali, care au trecut de această dată peste culoarea politică diferită şi, odată cu aceasta, peste obişnuitele instrucţiuni de a se situa în opoziţie la orice propunere venită din partea reprezentanţilor PDL.

Cele mai importante acţiuni care pregătesc evenimentul acestui an au drept obiectiv aducerea în atenţie a cât mai multe frânturi din istoria locurilor şi a oamenilor care au făcut posibilă existenţa în acest spaţiu a industriei care a schimbat pentru totdeauna faţa judeţului. În acest sens, va fi amenajată o expoziţie de fotografie şi obiecte de uz minier, în întregime realizată cu ajutorul motrenilor.

Obiectele şi imaginile expuse vor face parte mai târziu din patrimoniul primului muzeu minier din ţară amenajat într-o fostă galerie minieră, proiect ce urmează să prindă viaţă în cursul acestui an, într-un parteneriat realizat cu o zonă similară din Franţa, care deţine deja un obiectiv de acest fel înscris cu brio în circuitele turistice internaţionale. Deşi Consiliul local Motru a respins proiectul fiindcă venea din partea consilierilor PDL, acesta are deja sprijinul Ministerului Turismului şi Ministerului Culturii, precum şi al instituţiilor importante din judeţ, care au realizat destul de repede potenţialul propunerii, atât pentru zona Motru, dar şi pentru Gorj.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: