O profesoară din Stoina povestește cum sunt folosiți elevii în campanie

O sesizare trimisă la redacție de o profesoară de la Grupul Școlar Industrial Stoina scoate la iveală modul în care elevii sunt folosiți pentru campania electorală a primăriţei Ioana Bușe. Într-o ediție anterioară, ”Pandurul” a mai relatat despre ”activitățile educative” în care au fost implicați elevii în ziua de 24 mai, aceștia lipsind de la ore pentru a împărți pliante cu USL, alianță din partea căreia candidează actuala primăriță.

Scandalizată de cele întâmplate, profesoara Ileana Ceche, coordonator de programe și proiecte în cadrul Grupului Școlar Industrial Stoina, povestește într-o sesizare trimisă pe adresa redacției despre ambuscada electorală ce a avut loc în această localitate joi, 24 mai. Profesoara spune că elevii de nivel primar și gimnazial au fost manipulați. Directoarea Căminului Cultural din localitate, Daniela Jianu, este acuzată că i-ar fi pus pe elevii din formația de dansuri să împartă pliante cu însemnele electorale ale USL-ului, alianță din partea căreia candidează actuala primăriță. ”Cei 20 de elevi din formația de dansuri populare, care aveau cursuri după-amiaza, au fost chemați joi, 24.05.2012, la ora 10,00 la repetiție, în Căminul Cultural Stoina de către directoarea căminului, iar aceasta i-a pus să se îmbrace în tricouri albe, cu ,,U.S.L., Votaţi Ioana Buşe, primar!” şi le-a dat teancuri de pliante, ziare și câteva carnețele pe care trebuia să le împartă”, se arată în sesizarea semnată de profesoara Ileana Ceche. Ba mai mult, unii dintre copii ar fi fost încurajați chiar de părinți, care candidează din partea U.S.L. sau sunt simpatizanți, să facă acest lucru. ”Cei mici au scandat chiar şi lozinci („Votaţi U.S.L.!“, „Votaţi  Buşe Ioana primar!”), amintind de frumoasele vremuri comuniste. Când colegii sau unii profesori care i-au întâlnit în localitate, le-au atras atenţia că nu trebuie să se implice în campania electorală, au trecut cu uşurinţă peste observaţii, căci patroanele lor spirituale i-au asigurat că nu li se poate întâmpla nimic”, relatează Ileana Ceche.

Acuzaţii

Implicați în campanie au fost nu numai elevii, ci și doi învățători, care au purtat cu mândrie eșarfa roșie a USL. În timp ce unii profesori încercau să își facă treaba la catedră, muzica ce răsuna din curtea Căminului Cultural era asurzitoare. ”În curtea Căminului Cultural s-au ținut discursuri pro- U.S.L, cu volum maxim și muzică populară asurzitoare, în timp ce în școală, situată la 20 de m distanță, se încerca desfășurarea normală a programului. Discriminarea copiilor a fost și mai dureroasă atunci când, după-amiază, au beneficiat de mititei doar cei care aduseseră servicii primăriței. Ceilalți au privit pofticioși din curtea școlii la cei care se înfruptau”, mai povestește profesoara Ileana Ceche. Mai mult, poarta, de obicei închisă, dintre Căminul Cultural și Grupul Școlar Stoina, ar fi fost deschisă de funcționarii primăriei, pentru ca alegătorii sătui să poată folosi toaleta școlii. ”Rezultatul a fost ales că pe seară, o ușă de la toaleta școlii a fost smulsă și distrusă, iar cei îngreunați de băutură și-au făcut nevoile de-a dreptul pe zidul din spatele căminului, sub privirile uimite ale copiilor...”, mai menționează Ileana Ceche.

Primăriţa nu crede că e ceva rău

Primăriței Ioana Bușe și directoarei Căminului Cultural din localitate nu văd nimic rău în folosirea elevilor în campania electorală atâta timp cât aceștia sunt în timpul liber și sunt însoțiți de părinți. Acuzațiile profesoarei Ileana Ceche sunt niște prostii pentru Ioana Bușe. ”Să își vadă de școala ei. Și astăzi (n.red. ieri) veniră copiii în campanie. Copiii sunt liberi, a fost liber, sunt însoțiți de părinți. A fost formația de dansuri. În ziua de 24 a avut loc inaugurarea căminului, copiii au fost acolo, avem formație de dansuri a școlii și asta a fost. Nu știu ce încearcă, vin cu tot felul de prostii. Care e problema, le-au dat tricouri la părinți. Copiii erau în timpul liber, erau cu părinții. Atâta timp cât vin cu părinții care este problema-”, spune Ioana Bușe. Nici directoarei Căminului Cultural nu i se pare ceva anormal în toate aceste lucruri. ”Poate să mă acuze de orice. Doamna primar i-a ajutat foarte mult pe elevii de la dansuri”, spune Daniela Jianu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: