Ofiţer al Serviciului de Informaţii, deferit justiţiei pentru fapte de corupţie

Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a finalizat o anchetă efectuată destul de discret în ultimele luni, anchetă în care inculpat este un ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj. Oprea Caţaron este „băiatul cu ochi albaştri” care va trebui să se apere în faţa judecătorilor de cele cinci infracţiuni de luare de mită şi patru de trafic de influenţă de care l-au acuzat procurorii anticorupţie.

Conform anchetatorilor, ofiţerul a cerut cât a putut şi de la cine a putut, cei care au dat fiind poliţişti gorjeni interesaţi să scape basma curată în diferite dosare în care erau implicaţi. Faptele care fac obiectul acestui dosar s-au petrecut între 2002 şi 2009, procurorii reţinând că ofiţerul SIPI s-a folosit permanent de funcţia pe care o avea pentru a-şi asigura sume de bani şi bunuri în schimbul cărora nu îşi exercita sarcinile de serviciu pe care le avea. Anchetatorii spun că bărbatul intervenea inclusiv pe lângă conducerea IPJ Gorj pentru a-i acoperi pe poliţiştii pe care îi proteja şi pentru care cerea să nu fie sancţionaţi sau transferaţi la diferite subunităţi.

„Astfel, inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă. De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000 - 25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor. În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de „împrumut” de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea I.P.J. Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat.

În vederea confiscării şi restituirii sumelor de bani către agenţii de poliţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului”, menţionează DNA într-un comunicat de presă dat ieri publicităţii.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: