Omul vs. Maşina de bani. A câştigat maşina.

Ieri dimineaţa a avut loc evenimentul anului în sport şi, poate, al istoriei, în box. Cei mai buni boxeri ai ultimilor 10 ani, Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao, s-au întâlnit într-un meci care a valorat, cu totul, cam jumătate de miliard de dolari. A câştigat primul, un fel de Mircea Badea al Americii, doar că talentat şi cu succes real, demonstrându-se astfel că, uneori, karma este plecată în vacanţă şi destinul nu face dreptate.

Filipinezul Manny Pacquiao a crescut până la 14 ani alături de cei şase fraţi ai săi într-un apartament a cărui suprafaţă totală era identică cu aceea a dulapului actual al adversarului său de ieri. La 14 ani, Pacquiao a fugit de acasă după ce tatăl său (care îi administra sistematic bătăi sore cu moartea) i-a ucis câinele, după care l-a gătit şi l-a mâncat. 22 de ani de la acel eveniment, Manny are un câine de care nu se desparte nici la antrenamente, pe Pacman. Deşi a pierdut de 6 ori în carieră (inclusiv ieri dimineaţă, faţă de palmaresul perfect al adversarului, niciodată învins), Pacquiao este un boxer imens şi, mai ales, extrem de ofensiv. Jocul său de picioare şi furia cu care se năpusteşte asupra adversarilor îl fac să semene un pic cu Tyson. În cartea sa autobiografică, Manny spune că datorează excelentul joc de picioare şi gambele puternice urcuşului anevoios pe care-l făcea o dată pe zi în copilărie, când escalada vârful unui munte pentru a aduce familiei apă potabilă de la un izvor. Cu mâncarea era şi mai complicat. Pentru a primi o porţie de mâncare, Manny spăla vase la restaurante din orăşelul propriu sau chiar cerşea.

De partea cealaltă, Floyd Mayweather este foarte bogat şi-i place să se laude cu asta, are o aroganţă ieşită din comun şi a stat la închisoare pentru că şi-a bătut prietena. Este, însă, un boxer fenomenal, neînvins până în prezent (şi o să mai joace o singură partidă, în septembrie) şi perfect în apărare.

Punând faţă în faţă cele două poveşti, s-a demonstrat ieri că binele nu câştigă mereu. Pacquiao a atacat mai puţin decât şi-ar fi dorit fanii săi şi-ai boxului spectacol şi a pierdut clar la puncte, dându-i lui Mayweather ocazia să ne mai scoată ochii vreo 10 ani cu faptul că este cel mai mare boxer din istoria acestui sport. Ceea ce este probabil să fie, din punct de vedere strict profesional. Dar dacă adaugi dimensiunea umană, Manny îl face KO în prima rundă.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: