Oprescu plus Merkel egal joaca de-a doctorul?

Calitate vs. cantitate. O discuție de când lumea. Odată cu instaurarea democrațiilor prin mai toate statele lumii, cantitatea a câștigat simțitor teren. Dar e doar o bătălie, ar spune elitiștii, nu s-a tranșat și războiul. Încet-încet, s-a demonstrat că nu e musai ca (scuzați cacofonia, mi se pare mai puțin gravă decât încercarea artificială de ocolire a ei) cantitatea să presupună și lipsa calității. Zilele astea, au recunoscut-o ambele tabere politice principale, se dă o bătălie de imagine (măcar) între greii Europei aflați la congresul popularilor și ”poporul român” (am citat din Dragnea și Fenechiu, dar, trecând peste exagerare, putem accepta faptul că, într-adevăr, fanii USL reprezintă majoritatea democratică a poporului).

Cine-i mai important, deci? O Merkel sau 50.000 de babe anonime cu steaguri, goarne și drept de vot? Ca s-o spunem pe-aia dreaptă, scorul între tabere e cam strâns. Cel mai bine ar fi să ai toate babele de partea ta, inclusiv pe Merkel. Pentru că fără babele cu basma și proteză nu vei putea ajunge în postura de-a negocia cu Merkel (a se citi ”a cerși”, mă rog, suntem și noi țară amărâtă) acordarea unor fonduri europene, eventual a două-trei împrumuturi. Pe de altă parte, degeaba ai talpa țării de partea ta, la scrutin, dacă atunci când ieși din țară nu te transformi din populist în occidental dichisit și cu pretenții, să o vrăjești pe nemțoaică. Iliescu și Băsescu au fost și pe placul babelor, și pe-al Europei, o vreme, că de aia au fost președinți. Crin Antonescu n-o să fie președintele României niciodată, pentru că nu-i nici pe placul babelor, nici pe-al Europei. Mihai Răzvan Ungureanu nu doar că nu-i pe placul babelor, dar dacă le-arăți bătrânelor de la țară o poză cu el te-ntreabă cine-i băiatul, nu cumva e prezentator la Mireasă pentru fiul meu, maică? De fapt, stai, că aia parcă e femeie. Atunci o fi Ernest de la Kanal D?

ARD-ul e o glumă fâsâită, PNL-ul e deja istorie în sensul rău al cuvântului (un fel de PNȚCD care așteaptă să se întâmple), PSD-ul nu pare capabil să scoată lideri adevărați, Dănuț Diaconescu e un sărac nebun, iar ungurii sunt prea ocupați să despădurească toată Harghita, n-au timp de prezidențiale. Deci, pe cine votează babele și cu cine se va pupa Merkel, din 2014? Tare mi-e că nu mai poate apărea nici unul capabil să satisfacă toate pretențiile în timp atât de scurt, în afara șmecherașului de Oprescu. Care, dacă-și pune mintea, după 3-4 halbe cu cancelara, poate-i pune și mâna pe sub taior. Să vedeți atunci absorbție de fonduri, nenică!

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: