Organizaţia Salvaţi Copiii previne abandonul şcolar din Gorj

Organizaţia Salvaţi Copiii România se implică în prevenirea abandonului şcolar prin deschiderea a 32 de centre de suport socio-educaţional în toată ţara. Un astfel de centru de pregătire preşcolară şi şcolară va funcţiona şi în judeţul Gorj, alături de cele din Bacău, Botoşani, Covasna, Harghita, Ialomiţa, Mureş sau Sibiu.

Beneficiarii proiectului dezvoltat de Organizaţia Salvaţi Copiii vor fi copiii cu vârste cuprinse între şase şi 16 ani care provin din medii defavorizate şi care vor fi şcolarizaţi prin programe de tipul „Şcoală după Şcoală” şi „A doua Şansă”. Proiectul va fi implementat pe parcursul a trei ani de zile, timp în care se doreşte integrarea în programe educaţionale a peste 7.600 de copii. Miza majoră este atragerea alături de copii şi pe părinţii acestora. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică 436.404 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani nu erau înscrişi la nicio formă de învăţământ (grădiniţă, şcoală, liceu şi învăţământ profesional) la nivelul anului 2008. De asemenea, 70.000 dintre copiii dintre copiii care provin din medii defavorizate sunt nevoiţi să muncească în loc să înveţe şi doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung să urmeze liceul. În acelaşi timp, fenomenul abandonului şcolar ia proporţii îngrijorătoare, rata acestuia triplându-se între anii 2000 şi 2007.

Elevii gorjeni, predispuşi abandonului

Din statisticile întocmite de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Gorj reiese că doar în anul şcolar 2008-2009 au părăsit băncile şcolii aproape 500 de elevi, majoritatea fiind liceeni. Cele mai mari probleme se întâlnesc în mediul rural, unde peste 60% din copii au renunţat la şcoală. Cei mai mulţi au rămas repetenţi pe fondul plecării părinţilor în străinătate, iar alţii au preferate să se căsătorească.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: