Ostensoriul din aur, restituit autorităţilor italiene

Valorosul obiectul de cult catolic furat dintr-o localitate italiană a fost recuperat de către delegaţia Italiei. Prezent la Târgu Jiu, ambasadorul acestei ţări a garantat autorităţilor gorjene o bună colaborare pe viitor, în semn de mulţumire pentru recuperarea ostensoriului, care pentru biserica catolică are o mare importanţă. 

Ambasadorul Italiei la Bucureşti a venit ieri la Târgu Jiu, însoţit de alte oficialităţi italiene pentru a recupera obiectul de cult. Bunul în cauză a fost sustras în luna martie 2007 din Biserica Beata Vergine Maria dell’ Alltamonte din Orna Nova, Italia.Poliţia a recuperat ostensoriul încă din 2011, când un tânăr din Scoarţa a vrut să-l sfinţească la o mănăstire din Gorj. Preoţii şi-au dat seama de valoarea obiectului şi au anunţat poliţia, care a recuperat bunul, ca mai apoi să fie plasat în custodie Muzeului Judeţean Gorj. Solicitând în instanţă recuperarea obiectului de cult, autorităţile italiene au obţinut acest drept, la sfârşitul anului 2012. O delegaţie din care au făcut parte ambasadorul Italiei la Bucureşti, reprezentanţi din partea Ambasadei Sfântului Scaun şi ai poliţiei italiene a preluat ieri ostensoriul, printr-un document de predare-primire semnat împreună cu reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj. 

Reprezentantul Ambasadei Sfântului Scaun de la Vatican a ţinut să precizeze cât de important este obiectul de cult pentru comunitatea creştină din Italia. “În momentul în care intrăm în biserică simţim prezenţa lui Dumnezeu prin acest obiect. E foarte important pentru că în mod normal, duminică seara are loc o ceremonie când credincioşii vin la biserică şi folosim acest instrument. Este din aur, noi, ca şi românii, dăm o mare importanţă Domnului, îl facem din aur pentru a demonstra că Dumnezeu este mai mare decât noi”, a spus Monsenior Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunţiatura Apostolică din România, care a precizat că obiectul va fi restituit bisericii de unde a fost sustras.  

Ambasadorul Italiei vrea să revină în Gorj

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a promis autorităţilor gorjene că se va întoarce în Gorj. Înainte de a sosi la Palatul Administrativ, delegaţia italiană a vizitat operele sculptorului Constantin Brâncuşi. “Zona dumneavoastră este o zonă foarte luminoasă şi primitoare. Frumuseţile pe care le-am văzut, complexul Monumental Brâncuşi, căldura emanată de persoane, emoţiile parcului pe care l-a vizitat cu operele artistului Brâncuşi, care aparţine toatei umanităţii, nu doar României, sunt testimoniul la ceea ce înseamnă bogăţia acestui loc. Împreună realizăm astăzi un gest de mare prietenie între ţările noastre. Ambasada va face tot posibilul în continuare de a consolida relaţiile din toate punctele de vedere, atât colaborările între organele de poliţie cât şi din punct de vedere cultural. Astfel voi reuşi să satisfac şi o dorinţă personală, aceea de a mă întoarce aici şi să vizitez şi alte locuri”, a spus Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti.    

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: