Pacientă Covid, externată înainte de vindecare. Acum se teme că rămâne șomeră!

Situație încurcată pentru o tânără din Gorj care a fost externată din spital înainte să scape de Covid 19. Fosta pacientă va sta izolată la domiciliu timp de două săptămâni, dar se teme că va rămâne șomeră pentru că nu este primită la serviciu în lipsa unui document medical care să ateste că s-a vindecat. Inspectorii de sănătate publică au transmis că, odată externați deși sunt pozitivi, pacienții nu mai sunt retestați, așa că nu au decât o singură variantă: să se testeze pe cont propriu când vor să afle dacă au scăpat de virus.

Tânăra a fost externată din Spitalul Târgu-Cărbunești. A stat acolo mai bine de două săptămâni și, pentru că nu avea simptome și legea permite externările.

A primit recomandarea să stea izolată la domiciliu așa că s-a izolat acasă pentru încă două săptămâni. „Am stat 15 zile în spital. Am crezut că m-a tras curentul, că am răcit. Am ajuns la spital, mi-au făcut testul pentru Covid și a ieșit pozitiv. Am fost transferată apoi la Târgu-Cărbunești. Patru teste mi-au făcut și toate au ieșit pozitive. Inclusiv ultimul test pe care mi l-au făcut chiar înainte de externare. Mi-a dat biletul de externare domnul doctor, mi-a spus să stau liniștită că nu mai pot să dau mai departe și am plecat acasă. Am decis să iau concediu medical pentru două săptămâni cât stau acasă izolată”, a spus tânăra care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

Dar problemele abia acum au început pentru fosta pacientă. „Eu ar trebui să mă întorc la serviciu imediat ce îmi expiră concediul medical. Dar de la serviciu deja mi-au spus că nu mă vor mai primi înapoi, pentru că nu am test negativ pentru Covid, le e teamă să nu fiu și acum contagioasă și nu știu ce să fac. Am înțeles că pe noi nu ne mai testează nimeni odată ce am ieșit din spital. Mi-e teamă că voi rămâne pe drumuri, că mă vor da afară de la serviciu pentru că nu am un test negativ. Toate au ieșit pozitive, dar eu nu am deloc simptome. Nu știu nici la un laborator privat când să mă duc pentru că nu vreau să risc și să plec din izolare de la domiciliu și nici nu îmi permit să mă testez la privat”, a mai spus tânăra.

De partea cealaltă, cei de la Direcția de Sănătate Publică Gorj au transmis că pacienții care solicită externarea din spital, deși sunt încă infectați cu noul coronavirus, nu au decât să se testeze singuri ca să fie convinși că au scăpat de virus. „Odată ce sunt externați din spital, pacienții nu mai sunt retestați. Nu avem o bază legală să facem acest lucru. Li se recomandă să stea izolați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, apoi au posibilitatea să se testeze pe cont propriu”, a explicat Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Până în acest moment, numai în Gorj, în jur de 30 de persoane au cerut să fie externate din spital și au ieșit pe semnătură, deși sunt încă pozitive la testul pentru coronavirus. (A.A.)

Vizualizări: 4,916

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: