Pădurea din Parângul Mic, tăiată ilegal?

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea a trimis la sfârşitul săptămânii trecute o echipă care să verifice situaţia zecilor de metri cubi de lemn provenit dintr-o pădure defrişată în zona Parângul Mic, după ce, lunea trecută, şi poliţiştii au trecut pe acolo. Lucrurile însă nu au fost nici pe departe clarificate, deşi chiar cei care au tăiat arborii spun că le-au adus dintr-o pădure aflată în dispută între două obşti şi Direcţia Silvică, pentru acea suprafaţă fiind emise două ordonanţe preşedinţiale care interzic tăierile.

Controalele din vârful muntelui s-au declanşat după ce reprezentantul uneia dintre obşti, Ion Stăncioi, a reclamat pe la toate instituţiile statului, în speranţa că cineva va rezolva problema şi va salva pădurea. Bărbatul spune că nici vorbă de aşa ceva până acum.

„Au venit cei de la ITRSV Vâlcea, dar, ca şi după controlul Poliţiei, nu s-a întâmplat mare lucru. Cred că dacă mai vine un control nu o să mai găsească lemnele tăiate acolo pentru că poliţiştii în loc să le confişte le-au lăsat în administrarea celui care, în opinia mea, le-a tăiat ilegal din pădurea pentru care instanţa a dispus prin două ordonanţe să nu se taie nimic. Până când ne vom recupera noi drepturile în instanţă, alţii îşi vor umple conturile, că de aia nici nu se supără când Poliţia sau ITRSV-ul le mai dă câte o amendă. Dacă era unul care era prins cu o căruţă erau călare pe el şi jandarmii şi toată lumea, dar când se fură cu TIR-urile nu se face mai nimic”, declară Stăncioi.

Suspiciunile acestuia sunt formulate în condiţiile în care ITRSV Vâlcea are în fruntea sa doi şefi care provin din Gorj şi, deci, buni cunoscători ai zonei. Şeful instituţiei este Eugen Simionescu, fost şef la Direcţia Inspecţii Silvice şi Cinegetice din Ministerul Mediului şi Pădurilor până anul trecut. Acesta este de loc din Polovragi şi ar trebui să fie la curent fie şi neoficial cu faptul că lemnele găsite tăiate acum în pădure au fost exploatate de firma la care sunt asociaţi şefii ocolului silvic privat Parângul Mic, cazul fiind unul clar de incompatibilitate. Adjunct al lui Simionescu este un alt gorjean, Gheorghe Dinucă, originar din Ţicleni, întreaga echipă de conducere a ITRSV Vâlcea fiind arătată cu degetul de jurnaliştii din Râmnicu Vâlcea într-un caz similar legal de defrişări masive în zona munţilor Lotrului, unde o firmă daneză a tăiat sute de hectare de pădure, reclamat la Parchet fiind şeful ocolului silvic din zonă, singurul care se mai lupta să prevină asemenea fapte, după mai mulţi ani de cercetări procurorii dispunând neînceperea urmării penale faţă de acesta. Între timp, pădurea care ar trebui retrocedată nu mai există, deşi printre cei care aşteaptă să fie împroprietăriţi se găsesc şi gorjeni membri în diferite obşti.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: