Pământul se consumă ca un tub de pastă de dinţi. Destinaţia următoare a omenirii? Marte.

Pe Pământ sunt, exact în clipa asta, 7.294.503.022 oameni. Şi se înmulţesc cu fiecare minut. Cât timp am scris aceste două fraze, populaţia Terrei a ajuns la 7.294.503.219 suflete, luând în considerare toate morţile şi toate naşterile ce au avut loc între timp. O progresie de aproape 100 pe minut. În acest ritm nebunesc, nu va mai trece mult până când vom face din Pământ un loc de nelocuit. Lista pericolelor aduse cu sine de suprapopulare este lungă şi de netăgăduit. De la inundarea statelor de pe coaste provocată de topirea gheţarilor la perspectiva sumbră a terminării tuturor resurselor, toate ne duc tot mai aproape de SF-urile în care nostalgia supremă este provocată şi, pentru a menţine viu fluxul conştiinţelor, oamenii sunt nevoiţi să părăsească planeta.

La doar 43 de ani, Elon Musk este un antreprenor de geniu, inginer şi inventator la origini, fondator al companiei SpaceX, o firmă de transporturi cam ca Normandia, doar că aceasta îşi propune să te ducă nu până la Petroşani, ci până pe Marte. Musk, un afacerist de geniu, care nu s-a înşelat niciodată în viaţă, este convins că migraţia la nivel planetar este următorul pas de a scăpa de noi înşine. Aşadar, împachetaţi-vă mai mult decât pentru o excursie la mare, oameni buni, şi chiar mai mult decât pentru una pe Lună, pentru că Luna nu e o opţiune.

Deşi mult mai primitoare din multe puncte de vedere decât Luna, şi Marte este momentan o planetă nelocuibilă. Dar e una care are potenţial. Cu doar un mic impuls din partea ştiinţei umane, creşterea cu câteva grade a temperaturii de la poli ar provoca o reacţie în lanţ care, în jumătate de secol, ar face din Marte o planetă cu condiţii asemănătoare celor de pe Everest sau alte vârfuri muntoase de pe Pământ.

Oricât de mult ne-ar plăcea Pământul, omului nu-i este menit să moară aici. Şi asta tocmai pentru că nu e legat de apă sau ţărână, precum restul vieţuitoarelor. Omul este născut inginer, îşi creează singur un mediu propice vieţii. Deja a făcut-o de atâtea şi atâtea ori în istoria sa. Dacă n-o făcea, acum am fi trăit cu toţii doar în deşerturile Africii de Est creaturi tropicale şi, probabil, doar un pic mai evoluate decât gorilele şi cimpanzeii. Dar omul e explorator. Şi şi-a mai părăsit casa de câteva ori, atunci când a trecut de pe un continent pe altul. Putem să ne imaginăm că schimbarea de continent a fost, pentru omul preistoric, un pas la fel de important şi de greu de făcut ca acela pe care-l vor face urmaşii noştri, părăsind Pământul cu totul.

O expediţie formată din astronauţi şi cercetători cu destinaţia Marte ar costa, în total, cam cât bugetul apărării SUA pentru două săptămâni. Nu se pune problema dacă se va face, ci când. Eu aş zice că în cel mult zece ani.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: