Pământurile parohiilor din Gorj, donate Mitropoliei Olteniei

Vestea că Mitropolia Olteniei le-a cerut tuturor parohiilor din Gorj să cedeze pământurile parohiale printr-un act de donaţie a produs nemulţumire mai ales în rândurile primarilor din judeţ. Primarii spun că solicitarea Înalţilor Prelaţi este aberantă şi încalcă orice regulă a libertăţilor privind proprietăţile. În Gorj sunt parohii care au chiar şi câteva zeci de hectare de teren agricol, de pe urma cărora obţin sume bune de bani de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Pământurile ar urma să ajungă în administrarea Asociaţiei Agricole ICONOM, înfiinţată de Mitropolia Olteniei anul trecut.

Sute de hectare de teren agricol din județul Gorj ar urma să ajungă în proprietatea Mitropoliei Oltenia, dacă toți preoții parohi vor semna actul de donație. Interesant este faptul că mai marii Bisericii Ortodoxe nu lasă cale de întors preoților parohi. Cele două parohii din comuna Licurici dețin împreună aproape 10 hectare de teren agricol. Primarul de aici nici nu vrea să audă de această donație. ”Mie nu mi se pare normal ce se întâmplă. Nu poți să ceri preoților să-ți doneze niște pământuri care de ani de zile au fost ale parohiei și au fost donate parohiei tot de către cetățeni ai comunei. De aceste pământuri se ocupau preoții și soțiile lor, le munceau, luau și ei niște subvenții de la stat. Când m-au informat preoții despre acest aspect, am rămas fără cuvinte. Consiliul Parohial de la mine din comună nu este de acord cu așa ceva”, a spus primarul din Licurici, Liviu Doru Drăgulescu.

Nici primarul din Borăscu nu vede cu ochi buni această decizie a Mitropoliei Olteniei. Cu toate acestea, doi preoți din comună au fost de acord cu donația iar alți doi nu. ”Mi-au adus la cunoştinţă despre acest lucru preoții din sat. Eu le-am spus că nu sunt de acord să doneze pământurile. Nu e corect pentru enoriași și nici pentru preoți, aveau și ei acolo un petic de pământ să-l muncească. Cei doi care au semnat au spus că, dacă le-au solicitat superiorii, ei fac ascultare”, a spus Constantin Țucu, primarul din Borăscu.

Pierd bani

Preoții parohi care renunță la aceste pământuri nu numai că nu țin cont de dorințele enoriașilor care au donat pământ Bisericii, dar renunță și la sume importante de bani pe care le obțin de la APIA. În anul 2013, două din parohiile din Borăscu obțineau de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură peste 40.000 de lei. Cele mai mari sume de bani revin însă mânăstirilor care au de altfel și mai mult pământ. Potrivit primarilor, acestora nu li s-a solicitat să-și doneze pământurile. ”Este vorba doar de parohii, nu și de mânăstiri. Ei spun că la mânăstiri locuiesc călugării care pot munci pământul și care trăiesc din aceste activități agricole. Nici eu nu am fost de acord cu așa ceva, dar până la urma e decizia Consiliului Parohial”, a spus primarul din Polovragi, Ștefan Făsuescu.

REACŢIE

Alți primari sunt deja resemnați și spun că parohiile sunt subordonate Mitropoliei Olteniei, așa că nu vor avea de ales decât să doneze pământurile. ”Sunt pământurile Mitropoliei și dacă Consiliul Parohial din fiecare comunitate decide asta nu mai e cale de întors”, a spus Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: