Pandurii se pregătesc la fotbal şi limba română

Cei şase jucători străini care se pregătesc acum cu Pandurii trebuie să înveţe cât mai repede limba română. Pe lângă antrenamentele de zi cu zi, jucătorii străini au misiunea să mai înveţe şi limba română pentru a înţelege ceea ce le spune antrenorul. Deşi Sorin Cârţu le explică şi în engleză de fiecare dată, tehnicianul doreşte ca jucătorii săi să înţeleagă tot ce spune în limba română. Aflaţi în Antalya, fotbaliştii de la Pandurii s-au văzut nevoiţi să renunţe la colegii de cameră obişnuiţi pentru a se transforma în profesori de limba română pentru colegii lor Arrieta, Mingote, Tremonti, Raskovic, Cardoso şi Pejic.

După ce în tur a avut probleme de comunicare cu Cardoso, care nu cunoaşte limbi străine, acum Sorin Cârţu vrea să se asigure că acestea nu se vor mai repeta. Deja conducerea clubului a făcut demersuri pentru a angaja profesoare de engleză şi portugheză, dar o măsură în plus nu strică şi s-a apelat şi la învăţarea limbii române în cantonament. Carţu a apelat la o strategie care speră să dea roade pe viitor în ceea ce priveşte jucătorii străini. Imediat după sosirea echipei în Turcia, tehnicianul le-a cerut jucătorilor români din lot să îi înveţe pe colegilor de cameră cât pot de mult din limba română. În prealabil antrenorul i-a plasat pe jucătorii străini în camere cu cei români, explicând fiecăruia ce are de făcut şi de ce a ales această dispunere în camere.

Cel mai greu de înţeles a fost pentru Ilie Iordache această misiune a românilor, mijlocaşul primindu-l totuşi în cameră pe nou venitul Matijas Pejic, bosniacul fiind vorbitor de limbă engleză. Chiar dacă Iordache mai ia încă lecţii de engleză de la Simion, el a făcut progrese şi spune că se descurcă să vorbească cu colegul de cameră pe care în primă fază l-a învăţat să intre cu tupeu în faţă la recepţie pentru a primi o dublură a cartelei electronice de acces. 

Celelalte perechi de jucători români şi străini au fost realizate după limba străină cunoscută de cei români, o problemă fiind însă în cazul lui Cardoso care nu cunoaşte nici o limbă străină. Cel care are misiunea de a-l învăţa româna este Florin Stângă care trebuie să încerce să înveţe rapid portugheză sau să discute mult prin semne pentru a-l face pe Cardoso să înţeleagă ceva mai multe cuvinte în limba română.

Celălalt brazilian, Thiago Tremonti cunoaşte limba engleză şi cel care îl va învăţa română este nou venitul Lucian Pârvu.

Portarul Mingote ştie deja destul de bine limba română dar o perfecţionează cu Murgan care ştie şi engleză, acesta explicând că portarul portughez ştie surprinzătod de bine româna: „Nu avem probleme de comunicare pentru că Mingote înţelege destul de bine tot ce i se spune şi cred că ştie bine limba română. Cred că dintre toţi străinii el ştie cel mai bine şi învaţă foarte repede totce i se spune.” Spaniolul Ibon  Arrieta cunoaşte bine engleza dar face progrese şi la română, el avându-l coleg de cameră pe Ionuţ Stancu.

Raskovic şi Simion se înţeleg perfect... în engleză

Sârbul Raskovic nu are probleme de comunicare cu Simion cu care a mai stat în cameră anterior şi crede că a făcut progrese deja: „Mă ajută mult faptul că stau cu Simion  în cameră şi în plus el mă ajută şi pe teren. Stă cu mine şi îmi traduce tot ce spune antrenorul şi discutăm despre ceea ce ne spune deci e bine că ne înţelegem. Dar la mine nu e o problemă foarte mare cu limba română, decât că nu pot să mă exprim dar de înţeles înţeleg cam 75% din ce se spune.”

Simion a mărturisit că în cazul lor nu a fost nevoie să îi oblige nimeni să stea împreună pentru că deja stabiliseră asta înainte: „Eu mă înţeleg foarte bine cu Raskovic şi pe noi chiar nu ne-a aşezat antrenorul împreună în cameră acum ci noi aşa am stat înainte. Nu numai pentru că eu vorbesc engleză şi îl pot învăţa ci pentru că avem ce discuta.  Vorbim despre fotbal de cele mai multe ori, despre ceea ce facem la antrenamente sau ce ne spune antrenorul”.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: