Papagalii lui Ponta

Faptul că USL se va rupe şi PSD va avea candidat la preşedinţie era evident de mai bine de un an pentru opinia publică. Pentru liderii PSD a fost probabil evident încă de la constituirea USL, când l-au păcălit pe liberalul Crin Antonescu că el va fi cel susţinut pentru şefia statului. Măcar Antonescu s-a prins din timp, deşi i-a luat câteva luni bune până să ia taurul de coarne şi să impună ieşirea PNL de la guvernare. Ce mi se pare însă mai greu de înţeles este cum de au pus botul Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu, că sunt pe bune luaţi în calcul pentru o candidatură. Cât de papagal să fii să crezi că, deşi nu controlezi nimic în PSD, acest partid te-ar putea susţine pentru cea mai înaltă funcţie în stat?

Ponta va fi candidatul PSD la prezidenţiale, probabil că va intra în turul al doilea de pe primul loc. Întrebarea este: cine va fi contracandidatul? Liberalii ar putea renunţa la varianta Crin Antonescu, dacă acesta nu intră pe un trend ascendent, iar în luptă va fi aruncat Klaus Iohannis. Neamţul ar putea câştiga mai uşor suportul celorlalte formaţiuni de dreapta în turul al doilea, la care s-ar adăuga sprijinul minorităţilor. PD-L are şanse mici să intre în turul al doilea cu Cătălin Predoiu, un politician care nu a găsit calea de comunicare cu masele. Elena Udrea va fi probabil varianta Partidului Mişcarea Populară. Are notorietate foarte bună, comunică bine, dar face tot felul de trăsnăi pentru a atrage atenţia, de la selfiuri cu Băsescu în fundal până la postere cu pletele în vânt. Nu are un comportament de nivelul unui preşedinte de ţară şi în nici un caz nu va putea coaliza dreapta în jurul ei. Mihai Răzvan Ungureanu, poate cel mai bun candidat al dreptei, are dezavantajul că reprezintă o formaţiune politică mică, fără structuri – Forţa Civică – dar nici nu pare că face ceva pentru a dezvolta partidul.

Per total, dreapta este mai puternică decât stânga în România, dar este mult prea fragmentată. Dacă PSD va şti să o menţină dezbinată, Ponta are şanse reale pentru a câştiga preşedinţia României. Dar, dacă după europarlamentare, liderii dreptei vor fi deschişi la negocieri, PSD va trece în opoziţie mai rapid decât s-ar fi aşteptat când a ajuns la putere sub umbrela USL.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: