Parlamentarii, pro şi contra modificării legii ANI

Primarii gorjeni aşteaptă sprijin din partea parlamentarilor în vederea modificării legii Agenţiei Naţionale de Integritate, care îi declară incompatibili în condiţiile în care fac parte din structurile de conducere ale societăţilor ce prestează servicii publice. Cu toate acestea, unii dintre aleşi nu îi vor susţine pe primari pe motivul că legea trebuie respectată. Chiar şi unii parlamentari USL consideră că primarii au interese ascunse în condiţiile în care activează în consilii de administraţie fără să fie remuneraţi.

O cincime din primarii din România se află în incompatibilitate din cauză că fac parte din structurile de conducere ale societăţilor care prestează servicii publice. Deşi foarte mulţi edili locali din Gorj vor să se alăture colegilor din ţară ce au anunţat proteste pentru modificarea legii ANI, primarul de la Slivileşti îi trimite la grevă pe parlamentari. „Nu cred că e timp de pierdut la Bucureşti, la o temperatură de 40 de grade. Consider că primarii au altceva de făcut pentru comunitate, nu e mitingul, cât e drumul. Dacă e de făcut grevă, să o facă parlamentarii pentru că deputaţii şi senatorii pe care noi i-am ales au spus că merg la Bucureşti să rezolve problemele primarilor, ale comunităţilor ce le-au dat voturile, precum şi să dea legii mai bune”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul de la Slivileşti.

Cu toate acestea, doar foarte puţini dintre parlamentarii de Gorj sunt de partea primarilor. „Sunt şi primarii îndreptăţiţi să protesteze, pentru că s-au dat legi fără să se gândească. În timp ce o lege le cere să facă parte din consiliile de administraţie de la diferite societăţi, alta vine şi îi declară incompatibili. Dacă 1200 de oameni au încălcat legea, înseamnă că legea este proastă. Nu toţi sunt infractori. Avem o lege deficitară care trebuie revizuită. Trebuie făcută o lege care să specifice foarte clar ce au voie să facă şi ce nu au voie să facă primarii. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate are dreptate, iar noua lege nu va avea efecte retroactive”, a declarat Dian Popescu, senator USL.

Modificarea legii ANI capătă canotaţii politice

Declararea ca fiind incompatibili a 1200 de primari, dintre care majoritatea de la USL, îi face pe parlamentari să creadă că această acţiune este una de natură politică. „Primarii au reprezentat legitim primăriile. Ar trebui adus un amendament la lege. Nu cred că ar trebui să existe incompatibilitate de la public la public. Este o situaţie nemaiîntâlnită. În plus, e foarte ciudat că legea s-a aplicat tocmai acum, când foarte mulţi primari USL se găsesc în această situaţie. Legea ANI a existat de foarte mult timp şi mă întreb de ce nu s-a aplicat până acum? Nu cred că este corect să suporte atâţia oameni. După părerea mea, există un scop pentru care legea ANI s-a aplicat tocmai acum”, a declarat Mihai Weber, deputat PSD.

La rândul lor, parlamentarii din opoziţie cred că useliştii susţin modificarea legii ANI pentru a-şi apăra primarii. „Automat USL-ul susţine modificarea legii ANI pentru că primarii lor sunt cei în cauză. Useliştii vor să-şi păstreze privilegiile şi să-şi salveze primarii. Din momentul în care au intrat în consiliile de administraţie, ştiau că au intrat pentru a avea controlul asupra banilor. Personal, nu susţin modificarea legii ANI”, a declarat Niculina Mocioi, deputat PP-DD.

Senator USL acuză primarii de interese oculte

Chiar dacă majoritatea primarilor declaraţi incompatibili sunt din USL, unul dintre parlamentarii nou-intraţi în alianţă se opune modificării legii ANI. Este vorba despre Tudor Barbu – senator PC, care îi acuză pe primari de faptul că au interese ascunse în condiţiile în care activează în consiliile de administraţie fără a fi remuneraţi. „Mi se pare anormal ca un primar să facă parte din consiliile de administraţie ale instituţiilor cu care are legături directe, cu care negociază contracte. Este evident că nu poate face parte din acele structuri de conducere. De ce ar face muncă patriotică, dacă nu sunt remuneraţi? Orice om normal la cap îşi dă seama că un primar nu face muncă voluntară dacă nu are interese oculte. Dacă vor să protesteze nu au decât, însă trebuie să vină şi cu argumente la acţiunea lor”, a declarat Tudor Barbu, senator USL. 

Preşedintele Călinoiu, de partea primarilor

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, este alături de primari,  considerând că legea trebuie revizuită. „Corect ar fi să nu existe astfel de situaţii. Faptul că, la un an de mandat, aleşii locali sunt puşi în situaţie de incompatibilitate în condiţiile în care trec printr-un filtru legal în momentul depunerii mandatului, acest lucru dovedeşte că legea ANI este ambiguă. Cred că ar trebui revizuită o astfel de lege, bineînţeles în baza unor analize serioase, iar acolo unde se constată neconcordanţe să se facă modificări”, a declarat Ion Călinoiu.

Ba mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj crede că s-a tras un semnal de alarmă. “Ceea ce este un adevărat semnal de alarmă este numărul mare de primari incompatibili declarat de Agenţia Naţională de Integritate. Este prea mult să credem că un număr de cel puţin de ordinul sutelor dintre primari au ignorat legea. Vedem că există situaţii aberante şi anume să declari incompatibil un primar dacă face parte din AGA a societăţii de apă şi canal care e a localităţii, sau să fie preşedintele unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, care nu au scop lucrativ şi membrii nu sunt remuneraţi, au doar rol de asigurarea coordonării. La fel şi pentru un preşedinte de consiliu judeţean”, a mai precizat Călinoiu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: