Pârvulescu: Şefii CE Oltenia, o grupare de haiduci

Sindicaliştii din FNME sunt de părere că majorarea salariilor muncitorilor anunţată de administraţia CE Oltenia începând cu luna aprilie este una nesemnificativă. Mai mult, Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele federaţiei, spune că astfel de majorări au fost promise şi anul trecut şi până la urmă nu s-au mai acordat. „Să nu fie tot o gogoriţă ca asta”, spune Pârvulescu.

Reporter: Cum comentaţi anunţul făcut de conducerea CE Oltenia în privinţa majorării salariilor începând cu luna aprilie?

Dumitru Pârvulescu: E un fel de comunicat dat de o grupare de haiduci, adică ceva de genul, luăm de la cei bogaţi şi dăm la cei săraci. Bineînţeles că este praf în ochi. Părerea mea este că domnii din directorat ar trebui să facă o majorare de salariu să acopere rata inflaţiei pentru că legea bugetului de stat pe anul în curs prevede acest lucru la companiile de stat, să poată majora fondul de salarii cu rata inflaţiei şi, de asemenea, ţinând cont de eventuala creştere de productivitate a muncii şi din acest aspect ar putea să mai majoreze. Dânşii aveau obligaţia, dacă ţineau cu salariaţii, să le indexeze cu cel puţin 3% salariile de la 1 ianuarie, pentru că aceasta a fost rata inflaţiei.

Rep.: Cu cât se vor majora salariile prin redistribuirea personalului TESA?

D.P.: Majorarea, pe baza a ce economii se fac din redistribuirea unora şi altora de la TESA spre alte segmente e nesemnificativă. Să nu uităm că anul precedent a fost o economie şi mai mare prin tăierea salariilor de la TESA şi după cum se ştie muncitorii nu au primit niciun leu la salariu, mai mult, li s-a tăiat din salariu. E posibil ca şi anul acesta să facă organizare ca şi anul trecut, că spună că dispar nu ştiu câte posturi de directori. Şi anul trecut au dispărut în special pe activitatea minieră o serie de posturi de directori, că au inventat funcţiile acelea de şef de unitate. Faţă de directorii de înainte li s-au dublat salariile anul trecut. Să nu fie tot o gogoriţă ca asta.

Rep.: Faptul că vor fi majorate salariile schimbă cumva situaţia dintre administraţie şi sindicate?

D.P.: Dacă dumnealor ne prezintă clar această creştere de salariu, fundamentată economic, nu pe chestii de haiducie, în sensul că luăm de la cei bogaţi şi dăm la cei săraci, că cei bogaţi sunt prea puţini şi nu sunt aşa de bogaţi. Să ne prezinte această creştere pe considerente strict economice, legate de legea bugetului şi de acea creştere de productivitate şi să respecte contractul, asta e marea problemă. Nu avem nicio problemă cu a protesta. S-a indus în opinia publică ideea că noi am protesta pentru că ne-am pierdut privilegiile. Care privilegii? Dacă vorbim de acele „privilegii”, nu mai există de anul trecut şi nu noi am fost cei privilegiaţi, ci cei din partea de Jilţ-Turceni.

Rep.: Ce urmează după aceste proteste?

D.P.: O să avem o analiză cu toţi activiştii sindicali în zilele următoare şi acel consiliu lărgit care îl vom avea va decide ce acţiuni vom face în viitor ţinând şi de ceea ce doreşte să facă administraţia.   

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: