Patronii primesc bani frumoşi dacă angajează stagiari şi ucenici

Angajatorii pot obţine bani de la stat dacă angajează stagiari sau ucenici. Pentru fiecare ucenic angajat, patronul primeşte o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, iar pentru fiecare stagiar angajat câte 1.350 lei/lună, anunţă Agenţiei Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

Absolvenţii de studii superioare pot efectua un stagiu de pregătire la un angajator timp de şase luni, sub îndrumarea unui tutore. Se face un contract de stagiu care se încheie odată cu contractul individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de şase luni. Acest stagiar va avea o fişă de post, nişte atribuţii pe care trebuie să le respecte conform pregătirii lui profesionale. „Stagiarul nu poate să efectueze alte activităţi în cadrul firmei decât în meseria pe care el o are. Finanţarea stagiului se face din bugetul propriu al angajatorului sau din fonduri europene structurale sau din sponsorizări. Angajatorul care încheie un contract de stagiu beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 1.350 lei pe lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj”, a spus Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Cât priveşte ucenicia la locul de muncă, şi aici sumele pe care le oferă statul au crescut. Important este că pentru a fi ucenic trebuie să ai împlinită vârsta de 16 ani, să fii înregistrat la AJOFM Gorj, să nu ai calificare în meseria în care vei face ucenicia. Începând din acest an pot să beneficieze de calitatea de ucenic şi cetăţenii străini, precum şi apatrizii care au obţinut permis de muncă în România. „Durata contractului de ucenicie variază între un an şi trei ani, în funcţie de nivelul de calificare. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1.125 lei pe lună”, a spus Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj. 

În momentul de faţă, la nivelul AJOFM Gorj nu există încheiate contracte de ucenicie sau de stagiu. În anii trecuţi au fost patru contracte de ucenicie şi două de stagiatură.

Vizualizări: 648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: