Patru minute

Atât s-ar zice că a durat mult aşteptata întâlnire dintre cancelarul german Angela Merkel şi premierul român Victor Ponta, care ulterior a reuşit să vorbească ore în şir la televiziuni, despre agenda întâlnirii. La televiziunile româneşti, că în Germania nici măcar în ediţiile online ale ziarelor nu s-a amintit de vizita lui Ponta.

De altfel, a fost destul de neclar care a fost scopul vizitei. Ponta a arătat ca domnul Goe care a promis mamiţicii că nu mai face ce-a făcut astă-vară, când a dat de pământ cu statul de drept. „Am vorbit foarte puţin de momentul 2012”, a spus Ponta. Păi dacă într-o întâlnire de patru minute aţi apucat totuşi să vorbiţi, foarte puţin, de faptul că în România democraţia nu prea este respectată, înseamnă că a fost un punct important al întâlnirii. Mesajele lui Merkel au fost puţine şi clare: suntem un partener important pentru România, dar putem investi mult mai mult. Cele trei condiţii puse de Merkel sunt: să fie respectate standardele statului de drept, să fie transparenţă şi să nu existe corupţie. În puţine cuvinte, i-a spus lui Ponta totul, doar că micul nostru premier a înţeles din întâlnire că a fost „tratat ca un premier al unei ţări importante pentru Germania”.

Ce a căutat Ponta în Germania, în afara clemenţei Angelei Merkel, pe care nu a prea obţinut-o? Pare că nimic, având în vedere că nu a avut în delegaţie oameni de afaceri şi miniştri din zona economică, aşa cum se obişnuieşte atunci când mergi să strângi relaţiile economice dintre două ţări. Din păcate pentru Ponta, Occidentul nu uită şi nu iartă. Iar limbajul dublu, care prinde de minune pe malurile Dâmboviţei, acolo este taxat. Oricât de mult i-ar plăcea lui Ponta politica la nivel mare, greşelile tinereţii şi deficienţele de caracter îi vor afecta cariera. Sigur că occidentul îl recunoaşte de premier, de lider politic al unei construcţii cu 70% în parlament, pentru că astea sunt regulile democraţiei. Dar asta nu înseamnă că îl şi respectă, că îl ajută, că îl bagă în seamă mai mult decât impune protocolul.

Ca să fim sinceri, nici măcar pentru televiziunile de ştiri din România, vizita lui Ponta în Germania nu a fost un subiect central. Divorţul anunţat de Elena Udrea, fix la ora la care Ponta dădea mâna cu Merkel, a fost preferat de realizatorii de emisiuni. O alegere nefericită, fără îndoială, dar specifică anumitor televiziuni care îşi zic de ştiri, dar sunt de fapt tabloide.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: