Patru variante de finanțare a modernizării grupului 3 Turceni

Conducerea Complexului Energetic Turceni va lua în discuție la acest sfârșit de săptămână patru variante de obținere a finanțării necesare pentru modernizarea grupului energetic nr. 3. Reamintim că în această vară CE Turceni a reușit să atragă un credit de 175 de milioane de euro pentru modernizarea grupului 6, lucrare care va începe în februarie 2010.

Consiliul de Administrație al CE Turceni are pe ordinea de zi în această săptămână analizarea posibilităților de finanțare a modernizării grupului energetic 3. Suma necesară este de 200 de milioane de euro, CE Turceni neavând posibilități de finanțare din surse proprii.
Potrivit directorului economic Ionel Manțog, conducerea complexului analizează patru variante de atragere a fondurilor necesare. Prima opțiune a celor de la Turceni este contractarea unui nou împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. În paralel, conducerea CE Turceni va avea discuții și cu alte bănci comerciale în vederea obținerii unui credit. O a treia variată este aceea a unui credit furnizor. Asta presupune găsirea unui constructor care să suporte valoarea investiției pe care o face la grupul energetic, urmând ca acesta să își recupereze banii în tranșe anuale, pe o perioadă mare de timp. O a patra variantă luată în discuție de conducerea CE Turceni se referă la obținerea sumelor necesare investiției prin vânzarea anticipată a unei cantități mari de energie pe o perioadă lungă de timp. Ionel Manțog spune că toate cele patru căi vor fi analizate de consiliul de administrație. Termenul în care complexul energetic își propune să obțină acest nou credit este vara viitoare.

CE Turceni, obligată să respecte indicatorii de performanță

Obținerea unui credit de sute de milioane de euro este extrem de dificilă pe o piață financiară mondială afectată de criza economică. Dincolo de acest aspect, CE Turceni trebuie să îndeplinească anumiți indicatori de performanță impuși prin primul contract de împrumut cu BERD, cel din vara acestui an. În contractul menționat există o clauză potrivit căreia CE Turceni nu poate accesa alte credite decât în condițiile unei activități eficiente. Ionel Manțog spune că în prezent complexul îndeplinește acești indicatori de performanță impuși prin contractul cu BERD și există premise ca eficiența să rămână la parametrii necesari până la sfârșitul anului.
Directorul economic al CE Turceni mai spune că nu crede că includerea complexului într-o companie energetică națională va face mai dificilă obținerea unui credit: “Și în vară se știa de intenția Ministerului Economiei privind înființarea celor două companii energetic naționale și BERD a agreat în principiu posibila modificare”.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: