PDL - remaniere, PNL – diversiune, PSD - abuz

Anunţul ferm de ieri al prim-ministrului Emil Boc de a-l demite pe ministrul Administraţiei şi Internelor a stârnit reacţii diferite printre jucătorii de pe scena politică din Gorj. Democrat-liberalii evident că susţin o asemenea măsură, social-democraţii se simt atacaţi, iar liberalii au senzaţia că asistăm la o diversiune menită să ne facă să mai uităm de grijile de zi cu zi.

Ionel Manţog afirmă că decizia premierului Emil Boc de a-l demite pe ministrul de interne Dan Nica este una "corectă". Şeful de campanie electorală al PDL Gorj susţine că acuzaţiile lui Nica în privinţa turismului electoral pe care ar încerca democrat-liberalii să-l practice sunt "minciuni", care trebuie sancţionate prin demiterea celui care le rosteşte. Fostul şef al PDL Gorj spune că nimeni din filială nu a închiriat şi nici nu s-a gândit să închirieze autocare pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, Manţog spunând că şi colegii din alte organizaţii din ţară i-au precizat că nu au închiriat niciun autocar pentru data de 22 noiembrie sau 6 decembrie.

"Ministrul Nica a acuzat PDL că se pregăteşte de turism electoral şi de acţiuni de fraudare a alegerilor. Este o minciună şi ştiu sigur lucrul acesta pentru că şi ARR şi RAR au făcut o inventariere a situaţiei relatate de dumnealui şi nu se confirmă nimic. Am vorbit cu colegi de filiale şi nici ei nu ştiau nimic, iar la Gorj nu am vorbit cu nimeni şi nici nu ne-a trecut prin cap aşa ceva. Comportamentul ministrului Nica e unul tipic pentru PSD, unul duplicitar, dimineaţa ei sunt la Guvernare şi după-amiaza ne beştelesc pe noi. Acest compromis al PSD durează de foarte mult timp şi vă rog să vă aduceţi aminte că în perioada anilor 2007 şi 2008 a susţinut că nu are nicio înţelegere cu guvernul PNL, iar în 2009 şi Geoană şi Hrebenciuc, şi alţii membri marcanţi, au recunoscut că au susţinut guvernul PNL şi au recunoscut şi beneficiile partidului din această susţinere. Dan Nica a acuzat acum în mod mincinos PDL şi, pe de altă parte, a pus în discuţie actul de guvernare", spune şeful de campanie al PDL Gorj.

Morega simte miros de diversiune

Dan Ilie Morega e convins că demiterea ministrului de interne Dan Nica este doar o diversiune inclusă în programul acestei toamne electorale. Liderul PNL Gorj susţine că alegătorii vor mai avea parte în următoarele săptămâni de multe astfel de "evenimente bombă", menite să le atragă atenţia de la problemele economice ale ţării. Parlamentarul nu exclude o repunere a lui Nica pe funcţie, situaţie în care crede că Traian Băsescu va puncta şi va putea lua din voturile membrilor PSD, pe considerentul că el va rezolva noua criză politică.

Morega afirmă că în următoarele zile alegătorii vor asista şi la o regrupare a "tovarăşilor" din PSD în jurul lui Octav Cozmâncă şi Sorin Oprescu. Liderul PNL Gorj crede că, în aceste condiţii, PSD va intra în campania electorală "umilit", mai ales că ţine cu dinţii de putere, deşi încearcă să se comporte ca şi cum ar fi în opoziţie. "E foarte clar că alianţa aceasta a fost făcută pentru împărţirea caşcavalului între cele două partide. Tot ce se întâmplă acum e menit să distragă atenţia românilor de la alte lucruri grave pentru că numai în Letonia mai există o criză aşa de gravă ca în România. Demiterea lui Nica e acum, dar mâine-poimâine sigur ne aşteaptă şi alte diversiuni, iar dacă Nica va fi repus în funcţie cel care va câştiga va fi Băsescu. Oricum, acum PDL arată că face jocurile, iar dacă Nica revine pe funcţie nu o va face decât dacă va juca la două capete, adică şi pentru partidul lui, dar şi pentru PDL şi Băsescu pentru că altfel nu va avea cum. PSD are oricum mari probleme, iar ce le pregăteşte tovarăşul Cozmâncă e o diversiune şi mai mare. Tovarăşi cu greutate vor fi alături de el şi de Sorin Oprescu şi, cu cât ţin cu dinţii mai mult de putere, cei din PSD cu atât umilesc mai mult partidul", spune Morega.

Prin PSD lucrurile se văd altfel

Deputatul social-democrat Vasile Popeangă este convins că scandalul cu Dan Nica este doar un pas prin care PDL încearcă să scape cât mai repede de PSD de la guvernare. Parlamentarul e convins că în câteva zile, maxim două săptămâni, partidul său nu va mai fi la putere. "Asta e prima mutare, iar dacă noi nu ieşim de la guvernare, vor urma şi alte mutări şi ne vor scoate ei de la guvernare. Asta e foarte clar", spune Popeangă.

Un discurs mult mai dur, chiar radical, la adresa PDL şi, evident, a lui Traian Băsescu, are Mugurel Surupăceanu, deputatul de pe Colegiul 2 susţinând că democrat liberalii ar pregăti fraudarea alegerilor, prezentarea unor probe fiind lăsată pe altă dată. "Ce-i deranjează cu adevărat pe democrat-liberali? Că un ministru PSD a avut curajul să dea în vileag o parte din planul pe care Traian Băsescu şi PDL l-au pus la punct pentru a frauda alegerile prezidenţiale printr-un turism de proporţii. Emil Boc şi Traian Băsescu nu se mai ascund deloc, nu mai mimează nici măcar de formă corectitudinea şi vor să schimbe un ministru din cauza unor declaraţii care, în fond, apără democraţia şi demontează o potenţială fraudă electorală", spune Surupăceanu.

Reproşuri pentru şefii Poliţiei

Manţog afirmă că o schimbare a lui Nica se impune pentru că Poliţia oricum a pierdut în lupta cu infractorii, dovadă fiind şi jafurile tot mai dese în ultima perioadă petrecute în ţară. Acesta afirmă că, la nivel judeţean, actuala echipă de conducere a IPJ Gorj nu a rămas întotdeauna în afara jocurilor politice, deşi PDL a cerut ca şefii Inspectoratului să nu aibă nevoie de avizul politicienilor pentru a fi promovaţi în funcţii. Manţog dă ca exemplu de implicare a Poliţiei în jocuri politice: "inventarea" pagubei de 34 de milioane de euro la EMC Motru în dosarul dispariţiei unei mari cantităţi de cărbune. "Cei responsabili de această făcătură sunt cei din Poliţie, nu cei de la Garda Financiară şi aş putea să pun în discuţie şi alte aspecte, dar că nu e momentul să mai pun şi eu paie pe foc", spune Manţog.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: