Pelicula "Poliţist, adjectiv", premiată de Uniunea Cineaştilor din România

Pelicula "Poliţist,adjectiv", regizată de Corneliu Porumboiu, a primit, luni, premiul pentru lungmetraj din partea Uniunii Cineaştilor din România, instituţie care i-a mai distins pe regizorul Sergiu Nicolaescu, cu Premiul Academic, şi pe regretatul Gheorghe Dinică, cu o distincţie In memoriam.

Uniunea Cineaştilor a premiat producţiile româneşti considerate de referinţă pentru anul 2009.

Filmul lui Radu Gabrea "Călătoria lui Gruber" a fost distins premiile pentru coloana sonoră şi pentru scenografie, iar "Cealaltă Irina", pelicula de debut a lui Andrei Gruzsniczki, a primit un premiu special al juriului. Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit actorului Andi Vasluianu pentru rolul din "Cealaltă Irina", în timp ce distncţia pentru interpretare masculină a fost acordată actriţei Hilda Peter pentru rolul din "Katalin Varga" de Peter Strikland.

Pelicula colectivă "Amintiri din Epoca de Aur" a fost premiată pentru cel mai bun scenariu, iar Radu Mihăileanu a fost distins pentru regia filmului "Concertul", recent recompensat cu două premii Cesar.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost distins de UCIN cu Premiul Academic, distincţie specială acordată în premieră de Uniune, pentru cultură cnematografică. Regretatul Gheorghe Dinică a fost recompensat cu un premiu In memoriam, pentru ultimul său rol, cel din pelicula "Weekend cu mama".

La categoria documentar câştigătoare ex-aequo au fost desemnate producţiile "Filmul Fratelui meu din exil", o cronică a epocii staliniste din România bazată pe scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika şi "Faust - drumul clipei", realizat de Laurenţiu Damian.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: