Persoanele cu handicap, refuzate de angajaţi

Angajatorii din judeţul Gorj nu sunt interesaţi să angajeze persoane cu handicap. Chiar dacă au absolvit o facultate şi au o calificare pentru postul pe care vor să îl ocupe, cei aflaţi în această situaţie se lovesc de prejudecăţile angajaţilor. Cifrele vorbesc de la sine. Dintre cele 10.000 de persoane adulte cu handicap din judeţul Gorj, doar 500 sunt încadrate în câmpul muncii. De ani de zile la nivelul judeţului nu s-a mai organizat Bursa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, iar proiectele care aveau ca scop formarea acestora nu au avut nicio finalitate.

La specificarea faptului că persoana aflată în căutarea unui loc de muncă este persoană cu dizabilităţi angajatorul este reţinut, majoritatea refuzând din start. „De cele mai multe ori nici nu i se acordă şansa de a participa la un interviu pentru a i se evalua cunoştinţele în domeniu”, spune Mircea Andrei, angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Cei mai mulţi sunt trimişi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Acesta este şi cazul tinerei Anca Grama din Padeş, care este încadrată în gradul II, fiind operată pe cord. A absolvit de şase ani Şcoala Postliceală de Asistenţi Medicali şi de şase ani se află tot în căutarea unui loc de muncă. „Am fost la spital, la Direcţia Sanitară, am făcut adrese la Ministerul Sănătăţii şi tot degeaba. Am încercat şi în comerţ, dar am primit acelaşi răspuns, să merg la AJOFM. Nu ştiu ce să mai fac”, spune tânăra.

Preferă să cumpere produsele lor

Klara Şerbănoaica, director executiv adjunct pentru protecţia persoanelor adulte din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj spune că prin lege instituţiile publice şi firmele care au peste 50 de salariaţi sunt obligate să angajeze persoane cu handicap. Însă acest lucru nu se întâmplă, mai ales în actualele condiţii socio-economice. „Firmele cu peste 50 de angajaţi trebuie să aibă 4% din salariaţi persoane cu handicap. Dacă firmele nu angajează persoane cu handicap contravaloarea salariilor acestora se virează la bugetul statului, ori achiziţionează produse şi servicii de la unităţi protejate”, spune Klara Şerbănoaica, director executiv adjunct pentru protecţia persoanelor adulte din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Dar în judeţul Gorj angajatorii nu preferă să angajeze persoane cu handicap, nici nu vor să vireze contravaloarea salariilor către bugetul de stat. Majoritatea apelează la o unitate protejată pentru a achiziţiona produse. „Aceste unităţi protejate sunt avizate de fosta Autoritate Naţională pentru Persoanele cu Handicap şi trebuie să aibă minimum 30% persoane cu handicap angajate. De la aceste unităţi firmele şi instituţiile publice cumpără lenjerie, echipamente de protecţie pentru bucătari, detergent şi aşa mai departe”, mai menţionează Klara Şerbănoaica.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: