Peste 6.000 de zilieri înregistraţi la ITM Gorj

Noul cod al muncii pare să-i fi băgat în sperieţi pe gorjenii care erau obişnuiţi să muncească cu ziua. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a înregistrat până la 1 august 2011 nu mai puţin de 6.801 zilieri pentru diverse activităţi.

Se numără printre acestea activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate şi manipulare marfa. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au precizat faptul că registrul de evidenţă al zilierilor se întocmeşte anterior începerii activităţii de către beneficiar, zilierii putând lucra maxim 12 ore într-o zi. „Ora de muncă pentru un ziler a fost stabilită între 2 şi 10 lei, echipamentul şi instruirea se pune la dispoziţie de către beneficiar. Zilierii nu beneficiază de asigurări de şomaj, de asigurări de sănătate sau de pensii dar pot fi asiguraţi în toate aceste sisteme în mod benevol”, a declarat Alexandru Căruntu, inspector şef adjunct al ITM Gorj. ITM Gorj a eliberat până la 1 august 36 de registre.

IMPOZIT

Legea zilierilor a intrat în vigoare la 23 aprilie 2011, prin derogare de la prevederile Codului Muncii, zilierii fiind consideraţi muncitori necalificaţi care desfăşoară activitate pentru un beneficiar. Mai mult decât atât, zilierii înregistraţi în registrul de evidenţă al zilierilor vor contribui la bugetul de stat prin plata a 16% din totalul veniturilor, reprezentând impozitul.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: