PNL, între fuziune şi divizare

Unificarea dreptei într-un singur partid, în cele câteva luni rămase până la prezidenţiale, este imposibilă. Problemele sunt deja vizibile la PNL, unde o tabără luptă pentru fuziunea cu PDL, sub umbrela Partidului Popular European, iar o altă tabără se uită cu jind la ciolanul USL, arătat permanent de Ponta celor ahtiaţi după putere. La PDL este o linişte aparentă, favorizată şi de faptul că aripa Băsescu s-a mutat la Partidul Mişcarea Populară, dar cu siguranţă va fi o mare opoziţie atunci când cele două partide se vor uni sub numele PNL.

Dreapta din România va avea în toamnă o mare încercare. Va da preşedintele României sau va lăsa în mâinile stângii puterea absolută. Liderii PNL şi PDL par să lase la o parte orgoliile, pentru a îndeplini scopul comun. Antonescu a cedat tot ce putea ceda, preşedinţia partidului şi candidatura la prezidenţiale. Iohannis le-ar putea prelua pe amândouă. Oricât de bine ar da neamţul în sondaje, sunt mulţi liberali care nu se identifică politic cu primarul Sibiului, venit de prea puţin timp în PNL. De altfel, s-a văzut deja la europarlamentare că Iohannis nu a ştiut să-i convingă pe sibieni să dea voturile către PNL. Nici partidul, nici electoratul nu-l identifică pe acesta cu PNL, aşa cum o fac cu Crin Antonescu.

După retragerea lui Crin Antonescu, singurii prezidenţiabili de dreapta, cu şanse să-l învingă pe Victor Ponta, sunt Klaus Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu. „Neamţul” este pentru România un brand care înseamnă seriozitate, calitate germană, corectitudine. Aşa că nu cred că Iohannis va pierde voturile „patrioţilor români” din cauză că este neamţ, dimpotrivă. În plus, ar putea atrage şi multe voturi ale minorităţii maghiare, chiar dacă UDMR este într-o alianţă cu partidul lui Victor Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu are profilul unui preşedinte de ţară, nu vorbeşte gura fără el, aşa cum i se întâmplă frecvent lui Ponta, ştie politică externă, ceea ce este foarte important pentru un şef de stat. Are dezavantajul că reprezintă un partid mic, Forţa Civică, ce nu a reuşit să facă pragul la testul electoral din 25 mai. Sunt însă discuţii că Forţa Civică va fi „înghiţită” de unul din partidele mari de dreapta, aşa că nu ar fi exclus ca MRU să fie candidatul alianţei în toamnă. Mihai Răzvan Ungureanu a fost cândva ministru liberal, a fost apoi premier susţinut de PDL, astfel că are cele mai mari şanse să armonizeze interesele celor două partide, deşi vine din afara lor.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: