Ponta a preluat PSD cu datorii de milioane de euro

Exodul de parlamentari din partid nu este cea mai mare problemă cu care se confruntă Victor Ponta în cele câteva zile de când este preşedintele PSD. Ponta a declarat ieri că are mari probleme cu creditorii care îi bat la uşă pentru tot felul de datorii făcute în cei cinci ani de mandat ai lui Mircea Geoană. Surse din PSD susţin că datoriile depăşesc cinci milioane de euro, în timp ce Geoană susţine că acestea s-ar cifra la „o sumă rezonabilă de sub două milioane”.

PSD a recunoscut ieri că a cheltuit milioane de euro în campaniile electorale recente, deşi înainte de alegeri se plângea că are cea mai austeră campanie. PSD are cheltuieli restante de la alegerile prezidenţiale în cuantum de 5.162.595 de lei, iar restanţele din campania de la europarlamentare se ridică la suma de 3.590.040 de lei, potrivit unui raport AEP publicat pe 20 ianuarie, realizat în urma procesării datelor trimise de partide. Cumulat, datoriile din cele două campanii din 2009 reprezintă 8.752.635 RON, adică 2.134.789 de euro (la cursul de un euro= 4.1 RON). Este de presupus că PSD a mai şi plătit o parte din costurile de campanie, nu a mers doar pe datorie.

Îşi dă colegii de partid pe mâna anchetatorilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că a cerut un audit în partid, apelând la o firmă specializată, spunând că "în mod sigur" PSD are datorii şi nu se aşteaptă la "veşti foarte bune". El a precizat că nu are o estimare a situaţiei financiare: "Nu mă aştept la veşti foarte bune. Nu mă aştept să fim într-o situaţie foarte pozitivă, ca să folosesc un termen delicat. Nu mă interesează să aud o realitate frumoasă, ci adevărul", a afirmat liderul social-democrat.

Întrebat despre informaţiile apărute în presă, potrivit cărora PSD nu are niciun ban în trezorerie, dar are datorii, Ponta a spus că el nu are o astfel de situaţie, dar în mod sigur există datorii. "În mod sigur avem diverse datorii, dar nu numai din campania electorală a domnului Geoană. Ştiu că unele sunt mai vechi", a continuat Ponta. Victor Ponta a afirmat că, dacă din acest audit va reieşi că au fost întreprinse activităţi ilegale, va cere sancţionarea vinovaţilor potrivit legii.

Trezorierul PSD, Aristide Roibu, a declarat că în acest moment se lucrează la centralizarea datelor de la organizaţiile PSD pentru a se realiza un raport privind situaţia financiară a partidului, pe care îl va prezenta conducerii centrale la finalul lunii martie. El a mai susţinut că totalul datoriilor partidului nu a fost calculat, dar a precizat că doar o parte din cheltuielile restante au fost achitate.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: