Ponta, căpitan de barcă

„Vâsliţi, băieţi!” a fost ordinul dat ieri de căpitanul Victor Ponta celor şase subofiţeri ISU care vâsleau, trăgeau sau împingeau de barca pneumatică în care se aflau premierul, vicepremierul şi un ministru. Cred că în sfârşit, ieri, Ponta s-a simţit egalul lui Traian Băsescu. Că doar nu o fi mai greu să te dai cu petrolierul prin Canalul Mânecii, decât cu barca pe uliţele din Teleorman.

Fac politicienii ce fac şi reuşesc să fie penibili când merg la sinistraţi. „Ce vreţi, doamnă, să vă fac hotel?”, se răstea în 2005 ex-premierul Tăriceanu la o femeie revoltată că i s-a dărâmat casa, iar autorităţile se limitează de fiecare dată la promisiuni. Nici Traian Băsescu, în 2010, nu a fost mai sensibil la suferinţa sinistraţilor din Săuceşti: "Ţara asta se împrumută cu 9 miliarde de euro... cu ce să vă facem digul?" Şi tot în 2010, Elena Udrea le spunea sinistraţilor: „Mutaţi-vă casele din zonele inundabile”, după care le-a împărţit cu generozitate, prin geamul maşinii, ciocolată şi pantofi cu toc. În 2012, în Vrancea, Mihai Răzvan Ungureanu îi certa pe sinistraţi că stau în case la căldură, în timp ce militarii dau la lopată.

Ponta în barcă a reuşit să fie chiar mai caraghios decât Udrea cu ciocolata. Imaginea cu premierul stând ca prinţesa în jinrikisha a fost suficient de puternică pentru a rămâne în memoria publică. Dar, dincolo de imagine, m-a surprins incapacitatea premierului de a le vorbi oamenilor aflaţi la necaz. „Cum a fost de Paşti?”, întreba Ponta o femeie în curtea căreia pluteau tot felul de obiecte de mobilier. „De ce mai e apă în curte?”, îl întreba apoi mustrător pe Dragnea. „Ho, staţi să vorbesc cu oamenii!”, era mesajul pentru ziarişti. Care ziarişti, consideraţi obraznici, au fost luaţi apoi la întrebări: ce, voi nu aţi stat acasă de sărbători? Ei bine, în cazul a foarte mulţi ziarişti, răspunsul e: nu, nu au stat acasă de Paşti.  Dar, ca să ne înţelegem, nimeni nu are nevoie de circul pe care îl fac politicienii când merg la sinistraţi. Dacă i-ar interesa ce se întâmplă, nu ar anunţa presa să vină să le stea în cale. Că oricum şi-ar face un selfie şi l-ar posta pe youtube. Toţi cei nominalizaţi mai sus au fost luaţi la rost, pe ton ridicat, de sinistraţi, pentru că guvernele nu alocă bani pentru investiţii în infrastructură. Şi nimeni nu crede vrăjeala cu „nu sunt bani”. Câtă vreme avem j’de miliarde pentru panseluţe, beculeţe, iepuraşi şi arteziene, înseamnă că nu banii lipsesc.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: