Premierii spun lucruri trăsnite

“Vizitați România, mașinile voastre sunt deja acolo. Iar de doctorate nici nu mai zic...” Ăsta cred că e afișul cu care s-a prezentat Victor Ponta, mustăcind, la întâlnirea cu Angela Merkel. Apoi a rugat-o să plătească nemțește. ”Adică fiecare ce consumă?”, a întrebat Merkel, mirată. ”Nu, nu, adică plătiți dumneavoastră tot și vă dăm noi banii în câțiva ani, cu dobândă.” Măcar de-ar fi fost așa relaxat! Realitatea este, probabil, mult mai cruntă.

De altfel, Victor Ponta s-a poziționat cum nu se poate mai prost încă de la plecare, când a făcut o gafă diplomatică de cel mai înalt nivel, declarând că merge la Berlin să ”dezghețe relațiile cu Germania”. Înghețul, a recunoscut Ponta, ar fi fost cauzat de ”criza politică” din vara trecută. Vă dați seama, Ponta crede (sau, mai grav, recunoaște) că relațiile noastre cu liderul UE sunt, practic, inexistente. Asta e ca și când te-ai duce la taică-tu să-i ceri niște bani, dar i-ai spune, înainte să vă vedeți, că tu n-aveai de gând să mai vorbești cu el niciodată. Ponta nu a uitat ca fix înainte să se vadă cu Merkel să iasă în oraș cu cel pe care l-a numit ”modelul său politic”, unul dintre principalii reprezentanți ai stângii engleze, laburistul Tony Blair. Mai mult decât atât, Victoraș a recunoscut radios că Blair i-a dat sfaturi importante și de care musai va ține cont, repet, cu fix o zi înainte de vizita în Germania, țară condusă de cel mai dur om de dreapta din politica importantă actuală.

Dar bucuroși le-om duce toate, că suntem de stânga sau de dreapta. Merkel va spune ce vrea, Ponta va zice că da, că e bine, că o să facă fix cum zice ea. Apoi se va întoarce în țară, Crin și Felix îl vor băga în ședință, le va garanta și ălora că nu le iese din cuvânt. Poate se va vedea și cu Băsescu, îi va promite și lui că o să fie bine, nu rău. Și uite așa, dragi copii, se face politica de anvergură. Pe lângă broaștele râioase pe care trebuie să le înghiți zilnic în meseria asta, un doctorat furat pare așa, o zgârietură.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: