Premierul Boc – un guvern mai mic, cu susţinere la limită

Emil Boc este din nou desemnat de preşedintele Traian Băsescu pentru formarea guvernului. Desemnarea a fost criticată de opoziţie, motivul principal fiind acela că Boc este singurul premier demis în ultimii 20 de ani de Parlament. Preşedintele Traian Băsescu susţine însă că era normal să ţină seama de propunerea PDL, cel mai puternic partid din România, dar şi că Boc şi-a făcut bine treaba de premier.

Emil Boc, premierul desemnat, a reuşit să îşi asigure majoritatea pentru învestirea guvernului sau cel puţin aşa rezultă din negocierile de până acum. Boc va face un guvern în jurul Partidului Democrat Liberal, din care vor face parte UDMR şi grupul parlamentarilor independenţi reprezentat de Gabriel Oprea. Grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, vor da votul guvernului pentru învestitură, dar vor asigura o susţinere condiţionată.

Miniştrii PDL, desemnaţi prin vot secret

Preşedintele PDL Emil Boc a declarat joi că propunerile de miniştri ale PDL şi UDMR vor trebui validate în forurile interne de conducere ale acestor formaţiuni, în cazul democrat-liberalilor decizia urmând să se ia prin vot secret.

Boc a precizat că validarea de către democrat-liberali a propunerilor pentru Cabinetul său va fi făcută în cadrul unei şedinţe a Colegiului Director al PDL, care se va desfăşura vineri, la Palatul Parlamentului începând cu ora 16.00. "Procedurile interne ale PDL spun că atunci când este vorba de un vot de persoane este vot secret. Deci vom merge prin validarea prin vot secret a propunerilor de miniştri care vor reveni PDL", a declarat Emil Boc înaintea discuţiilor cu reprezentanţi ai grupului minorităţilor naţionale.

Emil Boc a precizat că Birourile Permanente ale Parlamentului vor avea luni toate documentele necesare pentru stabilirea calendarului audierilor şi votului asupra Cabinetului.

Marian Sârbu nu este lăsat de Geoană în guvern

Fostul ministru PSD al Muncii şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, este dorit de Băsescu şi Boc în viitorul guvern. Sârbu a spus că acceptă doar dacă primeşte o minimă susţinere din partea PSD. Geoană i-a spus însă un nu categoric, astfel că Sârbu a renunţat la idee, dezamăgit.

"La noi lucrurile sunt extrem de clare, dacă domnul Băsescu, domnul Boc vor să guverneze, să-şi asume responsabilitatea guvernării. Propunerea noastră a fost de un Guvern de uniune naţională cu un prim-ministru care să fie acceptat şi acceptabil pentru toate părţile, dacă această formulă nu este posibilă, participarea noastră este exclusă", a răspuns Geoană. 

Ungurii cer un guvern foarte mic

"Noi ne-am gândit la un Guvern mai mic decât cel format de PDL şi PSD, care avea 19 membri plus premierul, deci 20. Ar trebui un număr mai redus, de 15-16, maxim 17 membri ai cabinetului, incluzând premierul, pentru că nu e nevoie de o administraţie aşa de mare. E criză şi nu trebuie să exagerăm când e vorba de portofolii", a spus Kelemen Hunor. "Nu e o decizie luată, e o propunere a noastră pe care trebuie să o discutăm cu PDL", a adăugat el.

Surse politice au declarat că urmează să se stabilească dacă viitorul Guvern va avea doi vicepremieri sau va rămâne doar unul pentru UDMR.

Minorităţile nu vor nici măcar secretari de stat

Liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a declarat joi că a convenit cu PDL asupra unui sprijin condiţionat pentru noul Guvern Boc şi a precizat că premierul i-a adus la cunoştinţă structura viitorului Guvern, în care nu vor avea reprezentanţi. "Acordăm un sprijin condiţionat la guvernare: nu vom vota moţiuni de cenzură sau simple, dar în chestiunile care privesc legislaţie fundamentală cu caracter economic, social şi legată de problematica minorităţilor naţionale vom negocia fiecare chestiune în parte şi, dacă nu vom ajunge la un acord, vom vota aşa cum considerăm de cuviinţă", a declarat Pambuccian la finalul întâlnirii pe care o delegaţie a grupului său a avut-o cu conducerea democrat-liberalilor.

"Vă mărturisesc că formula guvernamentală este încă neclară. Noi nu vom intra în Guvern cu miniştri sau secretari de stat, e o chestiune pe care am convenit-o în grup de foarte mult. Lucrul acesta a fost foarte clar spus de la început. Încă nu este foarte limpede cine, ce portofoliu va ocupa", a mai spus Pambuccian referitor la componenţa nominală a Guvernului.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: