Prețul energiei abia acoperă o jumătate de certificat

Situație extrem de complicată duminică pe piața de energie. Pe Piața Zilei Următoare, un MWh se vinde cu 50 de lei. Dacă ne raportăm la Complexul Energetic Oltenia, asta înseamnă că abia ar acoperi o jumătate de certificat de carbon.

CE Oltenia este obligat să plătească pentru energia produsă certificate pentru emisii de gaze cu efect de seră, ca preț al poluării. Un certificat este cotat pe bursă în această perioadă la 23 de euro, iar compania cumpără aproximativ un certificat la un megawatt.

Cu alte cuvinte, dacă ar intra azi pe PZU, ar vinde energia cu 11,5 euro/MWh, dar numai certificatul ar costa dublu. Nu mai vorbim de faptul că sunt peste 12.000 de salariați de plătit, taxe la stat, furnizori și așa mai departe.

Consumul în piața de energie era duminică de 5.500 MWh, din care peste 35% era acoperit de energia eoliana. Cei de la CE Oltenia speră că lunile de vară vor fi unele bune pentru companie, mai ales că Nuclearelectrica va intra cu un grup în revizie, iar vremea se anunță secetoasă. 

Vizualizări: 1,773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: