Primar: Noi suntem boii care aleargă pentru a avea caii ce mânca

Primarii gorjeni se uită lung la statele de plată pe care din această lună ar fi trebuit să figureze salarii mai mari. Din cauza lefurilor mici, edilii locali tânjesc după funcţii de directori. Ba mai mult, spun că şefii de instituţii au ajuns în funcţii de conducere datorită primarilor care în campaniile electorale aleargă pentru a aduce voturi unui partid sau altul, mai toţi directorii fiind numiţi pe criterii politice.

Deşi Guvernul a promis modificarea grilei de salarizare de la nivelul unităţilor administrativ - teritoriale începând cu data de 1 ianuarie 204, proiectul de lege nu a fost încă dezbătut în Camera Deputaţilor. „Iniţiativa legislativă care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene a trecut de Senat, dar Camera Deputaţilor va trebui să o supună la vot. Cred că această iniţiativă va fi trecută pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în luna februarie. Dacă proiectul nu va fi întors şi nu vor exista contestaţii la Curtea Constituţională discutăm că ar putea intra în vigoare cam în două luni. După ce se va vota va trebui să aşteptăm normele metodologice”, a declarat senatorul Dian Popescu.

Cu toate acestea, edilii locali nu aşteaptă nici „un cadou” electoral. „Nu cred că ni se vor mări salariile înainte de alegerile europarlamentare. Am stat de vorbă cu câţiva parlamentari de Gorj şi am înţeles că iniţiativa legislativă nu se vota pe motivul că majorarea salariilor ar afecta imaginea Parlamentului, putându-se interpreta ca o măsură ce vine în preîntâmpinarea alegerilor”, a precizat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Primarii tânjesc după funcţii de directori  

Din cauza lefurilor mici primarii gorjenii s-au cam săturat de administraţie, foarte mulţi fiind dispuşi să-şi schimbe scaunul cu cel al unui director. Edilul local de la Cătunele spune că aşteaptă, de aproximativ 14 ani, să fie modificată grila de salarizare. „Din anul 2000 aştept un salariu mărit. Eu, ca primar, primesc 1800 de lei/lună şi nu cred că există vreun director la vreo întreprindere de stat care să aibă salariu sub 3500 de lei. În România există 3200 de primari şi zeci de mii de directori în instituţiile statului, dintre care unii poate conduc 50-100 de persoane. Noi, primarii, suntem boii care aleargă pentru a avea caii ce mânca. Noi facem campanie electorală pentru ca directorii să poată fi puşi în funcţii. Eu unul nu cred că se vor mări salariile, am fost minţiţi în faţă. În plus, nu s-ar mări salariile ci s-ar face o reparaţie morală pentru noi care avem o mare responsabilitate”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele.

De aceeaşi părere este şi edilul de la Tismana. „Eu vin din învăţământ şi ştiu foarte clar că un director de şcoală, profesor gradul I, cu peste 30 de ani vechime ia în mână 2000-2100 de lei/lună la care se adaugă şi sporul de conducere. Primarii nu au spor de conducere, nu au spor de vechime, nu au nimic. Asta în condiţiile în care ei reprezintă interesele unei comunităţi de mii de locuitori, iar directorii de şcoli răspund de câteva sute de elevi. Eu am în primărie trei salariaţi care au salariul mai mare decât al meu, iar pe unul dintre ei l-am avut elev şi este mult mai mic decât mine. Primarii nu au dreptul nici la cheltuieli de protocol. Nu poţi să nu serveşti oamenii cu o cafea, un pahar de suc sau de apă minerală atunci când la tine în birou, însă pentru asta trebuie să scoţi bani din buzunar. Nu pot să-mi chem consilierii la şedinţă şi să nu le pun apă pe masă. Este un gest de minim respect pentru ei”, a declarat Marian Slivilescu.

„Primarii sunt buni, dar ca voluntari”

Marian Rotaru, primarul de la Leleşti, spune că nu s-ar putea descurca dacă nu ar mai avea şi alte venituri în afară de indemnizaţia de primar. „Nu mai înţeleg nimic din tot ceea ce se întâmplă în ţara asta. Au spus că ni se măresc salariile cu data de 1 ianuarie şi iată că sunt pe 23 ianuarie şi nu s-a întâmplat nimic. Ar trebui să ne dea salarii decente dacă nu să ni le taie de tot ori să ne trimită acasă. Dacă n-aş avea alte venituri nu mi-aş putea permite să apar îmbrăcat decent în faţa oamenilor”, a declarat primarul Rotaru. Edilul local spune că acum este mai rău decât pe timpul lui Stalin. „Sunt mai rău ca timpul legionarilor, al lui Stalin. Dacă scoţi vreo vorbă din gură sau vii cu vreun argument la nemulţumirile tale eşti pus la zid. Primarii sunt buni, dar ca voluntari. Noi suntem voluntari pentru situaţii de urgenţă, noi suntem voluntari peste tot. N-aţi văzut nenorocirea care s-a întâmplat în cazul accidentului aviatic? Cei care trebuiau să salveze oamenii aveau salarii de 10.000 de euro/lună şi nu au făcut nimic, tot sătenii i-au găsit”, a menţionat Marian Rotaru.

PROIECT

Potrivit proiectului, cea mai mare indemnizaţie din administraţia publică locală ar urma să revină primarului general - 7.643 lei, urmat de viceprimarul Capitalei (6.390 lei), preşedintele consiliului judeţean (6.612 lei) şi vicepreşedintele CJ (5.941 lei). Iniţiatorii mai propun ca indemnizaţiile primarilor să fie cuprinse între 6.333 lei, pentru primarul de municipiu, şi peste 3.600 de lei, pentru primarii de comună. 

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: