Primăria luptă împotriva calamităţilor cu o foarfecă şi un polidisc

Foarte multe primării din Gorj nu sunt pregătite să facă faţă unor calamităţi naturale. Edilii locali spun că situaţia financiară proastă nu le permite să achiziţioneze materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor. Cei mai mulţi se bazează pe faptul că localităţile lor sunt situate în zone ferite de probleme. În cazul unor calamităţi, edilii gorjeni nu pot interveni decât cu echipamente rudimentare. De exemplu, la Schela dotările primăriei sunt aproape inexistente. Primarul Aristide Şerbănescu spune că are la dispoziţie o foarfecă şi un polidisc pentru a interveni la descarcerări.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, aproximativ 30% dintre primăriile din judeţ nu sunt pregătite pentru a interveni în caz de calamităţi. „La nivelul localităţilor sunt constituite comitete locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi servicii de voluntari. Sunt primării care au în dotare utilajele, maşini pentru stingerea incendiilor, motopompe pentru inundaţii, sunt primării care au o pregătire minimală, dar sunt şi primării unde stocul de materiale este inexistent”, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj. Printre cele mai dotate primării se numără: Târgu Jiu, Motru, Ţicleni, Rovinari, Bumbeşti Jiu, Novaci, Baia de Fier, Hurezani şi Polovragi. La polul opus se află primăriile: Schela, Cătunele, Aninoasa, Licurici, Ioneşti, Plopşoru, Săuleşti şi Slivileşti.

Nu au bani pentru achiziţii

Autorităţile judeţene spun că nu toate primăriile dispun de fonduri pentru a asigura stocul de materiale. „Asigurarea stocurilor de utilaje şi materiale pentru situaţii de urgenţă este atributul primăriilor, însă unele se confruntă cu mari probleme financiare. Chiar dacă nu-şi pot permite achiziţii, autorităţile locale ar trebui să încheie contracte cu agenţii economici pregătiţi pentru intervenţii”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Primarii din localităţile unde stocul de materiale este inexistent se bazează pe faptul că localităţile lor sunt ferite de calamităţi. „Eu, unul, nu găsesc necesar asigurarea stocului pentru situaţii de urgenţă. Noi nu am avut inundaţii şi nici nu o să avem. La noi e problemă cu alunecările de teren. Într-adevăr, nu avem stoc pentru situaţii de urgenţă. În caz de calamităţi avem la dispoziţie un polidisc şi o foarfecă de tăiat pentru descarcerări. Nu avem nici o posibilitate de a face achiziţii de acest fel. Aşteptăm o rectificare bugetară pozitivă pentru că avem de plătit aproape un miliard la un drum”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul de la Schela.

Şi edilul de la Aninoasa spune că localitatea sa nu s-a confruntat cu probleme majore. „Resursele financiare pe care le avem nu ne permit achiziţionarea unui stoc pentru inundaţii. Noi nu ne-am confruntat cu probleme majore, o singură dată am folosit motopompa. Probabil, cei de la ISU ne confundă cu Turceni, Rovinari sau Târgu Jiu care au bugetele de 10, 20 de ori mai mari ca noi”, a precizat Ilie Petroi, primarul de la Aninoasa.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: