Primăria vrea să înfiinţeze muzeu la Licurici

Primarul comunei Licurici, Liviu Doru Drăgulescu, vrea să înfiinţeze un muzeu în localitate. Deşi este una dintre cele mai mici localităţi din judeţul Gorj, comuna Licurici are multe poveşti de spus şi oamenii şi-au lăsat amprenta de-a lungul vremii. Primarul spune că a strâns împreună cu mai mulţi localnici diverse obiecte din lut din timpuri străvechi ori diferite articole de artizanat pe care vrea să le expună într-una din sălile de clasă ale şcolii din Frumuşei.

Autoritățile locale din Licurici desfășoară în prezent o acțiune de strângere de obiecte de muzeu, dorința primarului fiind aceea de a înființa un așezământ cultural până la sfârșitul acestui an. Liviu Doru Drăgulescu, primarul localității, vrea să transforme una din sălile de clasă ale școlii din Frumușei în muzeu unde cetățenii, dar și cei care tranzitează comuna, să poată vedea frumusețile locului. ”Dorința mea, dar și a cetățenilor, este să strângem toate obiectele cu însemnătate culturală de pe raza comunei într-un singur loc, un muzeu, pentru că sunt foarte multe obiecte din lemn și nu numai care au aparținut stră-străbunicilor noștri ar fi păcat să nu fie păstrate la loc de cinste. Deocamdată vrem să vedem ce se strânge și apoi vom amenaja una din sălile școlii”, a spus Liviu Doru Drăgulescu, primarul din Licurici.

Printre obiectele ce ar putea fi expuse în muzeul din Licurici se numără articole de artizanat vechi de zeci de ani, costume populare, covoare țesute manual, obiecte din lemn pentru uz casnic sau utilaje din lemn folosite la munca ogorului. Autoritățile locale spun că un astfel de muzeu i-ar ajuta într-o oarecare măsură și pe copiii satului să redescopere tradițiile și obiceiurile strămoșilor lor, dar ar veni și în sprijinul celor care dețin astfel de obiecte și nu au loc special pentru a le păstra. ”Pe viitor putem vorbi poate și de un proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea acestui muzeu. Suntem o comună mică, dar cu valoare istorică și, de ce nu, cu bogate zăcăminte de gaze naturale”, a spus Liviu Doru Drăgulescu, primarul din Licurici.

De altfel, este cunoscut faptul că primăria Licurici este printre puținele localități din Gorj în care s-a descoperit o mașină de pompieri veche de jumătate de secol. Este vorba de o pompă cu roți din lemn, cu tracțiune animală și acționată manual. Autoritățile locale spun că existența unei astfel de mașinării dovedește faptul că pe vremuri la Licurici exista o gardă de pompieri ce acționa pentru stingerea incendiilor din localitate.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: