Primarii din Gorj au dat ilegal peste 100 de dispoziții

Circa 150 de hotărâri ale consiliilor locale și dispoziții de primar au fost declarate ilegale de către juriștii Prefecturii Gorj.

În anul 2019, prin intermediul structurii juridice din cadrul Prefecturii Gorj, au fost examinate, sub aspectul legalităţii, 5.562 de hotărâri adoptate de consiliul județean și consiliile locale și 26.017 de dispoziţii emise de primarii localităţilor din Gorj.

În total, 143 de acte administrative au intrat în procedura prealabilă, din care 31 hotărâri adoptate de consiliu local și 112 dispoziții emise de primar.

„Din totalul de 5.562 hotărâri adoptate de consiliul județean și consiliile locale, urmare exercitării controlului de legalitate, au fost considerate ilegale 31 de hotărâri, din care un număr de 21, ca urmare a solicitării noastre, au fost modificate sau revocate. Pentru două hotărâri, întrucât autoritatea locală nu și-a însușit obiecțiunile instituției prefectului, au fost promovate cereri de anulare în instanța de contencios administrativ competentă, fiind în curs de soluționare, trei hotărâri au fost contestate direct în instanță, fără urmarea procedurii prealabile, iar un număr de cinci se regăsesc în perioada de analiză”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Gorj.

Vorbim de hotărâri adoptate de de consiliile locale din Târgu Jiu, Albeni, Mușetești, Bîlteni, Licurici, Turcinești, Turburea, Bolboși, Roșia de Amaradia, Prigoria, Novaci, Peștișani sau Turceni.

Alte 112 dispoziții ale primarilor au fost emise cu încălcarea legii. În principal este vorba despre acordarea unor salarii și sporuri sau delegare de atribuții.

De pildă, la începutul lunii noiembrie, primarul comunei Drăgotești și-a delegat atribuțiile, pentru o perioadă de 6 luni, unui auditor intern din cadrul primăriei. Prefectura a constatat că este vorba de incompatibilitate, pentru că „auditul public intern se exercită asupra tuturor activităţilor desfăşurate într-o entitate publică”.

Vizualizări: 3,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: