Primarii, judecaţi la foc automat în procesele cu ANI

Primarii gorjeni se tem că-şi vor pierde mandatele anul acesta, în urma proceselor cu Agenţia Naţională pentru Integritate. Cel mai ameninţat este edilul local de la Dănciuleşti, care a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova. Primarul Ion Andronescu crede că este vorba de o comandă politică. În timp ce edilului de la Căpreni i se pare suspectă rapiditatea cu care se judecă procesele cu ANI, primarul de la Turburea speră ca cel care dă comenzi politice să-şi piardă mandatul până îi va veni lui rândul. Cei mai mulţi primari sunt acuzaţi că au făcut parte din conducerile unor societăţi de salubritate locale.

Ion Andronescu, primarul comunei Dănciuleşti, este la un pas de a-şi pierde mandatul din cauză că a făcut parte, alături de mai mulţi primari, din AGA a societăţii de salubrizare Nicapsal Salubris. După ce a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova, edilul local este pesimist şi în privinţa apelului pe care intenţionează să-l facă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Nu mă aşteptam la un asemenea verdict. Ştiam că suntem în procedură de urgenţă pentru că şi pe colegii noştri primari care aveau termene în perioada iulie-septembrie i-au adus în martie. Se ştie şi e clar că este o comandă politică. Aştept să-mi vină hotărârea şi o voi contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar e clar că dacă n-am câştigat la Curtea de Apel, nu vom câştiga nici la Înalta Curte. Categoric, după rămânerea definitivă a hotărârii, domnul prefect va emite ordinul, iar apoi probabil vor fi organizate alegeri locale”, a declarat Ion Andronescu.

Primarul de la Dănciuleşti are conştiinţa împăcată pentru că a făcut un bine comunităţii care l-a ales. „Am făcut o faptă bună. Ceea ce am făcut nu am făcut ilegal, ne-am asociat în vederea obţinerii finanţării de proiecte externe, în cazul nostru pentru obţinerea unui proiect de mediu în care s-au achiziţionat 4 compactoare şi pubele pentru fiecare gospodărie, iar pentru fiecare sat câte o platformă betonată, dotată cu câte trei euro-containere. Nu ne-am însuşit nici un fel de venit, ba chiar am stat şi peste orele de program împreună cu colegii mei primari pentru a stabili ce era de făcut”, a menţionat primarul Andronescu.

Procesele cu ANI, suspecte pentru primari

Primarul comunei Căpreni, unul dintre cei care au făcut parte din AGA a societăţii Nicapsal Salubris, este de aceeaşi părere cu primarul de la Dănciuleşti spunând că altfel nu se justifică rapiditatea cu care se judecă procesele cu ANI. „E suspectă rapiditatea cu care se desfăşoară procesele cu ANI. Să vă dau un exemplu: anul trecut am avut o amendă de circulaţie, am contestat-o, poliţia a făcut recurs însă nu s-a judecat nici până acum. Pe partea asta cu incompatibilităţile lucrurile merg fulger”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

Printre ultimii primari care au fost declaraţi incompatibili de către ANI s-a aflat şi primăriţa comunei Berleşti. Aceasta a fost declarată incompatibilă la începutul lunii februarie şi a contestat decizia, însă ieri a şi primit o citaţie din partea Tribunalului Gorj. „Încă nu mi s-a comunicat un termen, însă acum am primit o citaţie de la Tribunalul Gorj prin care mi se cere să aduc actele justificative. Nu ştiu ce să spun dacă e o comandă politică sau nu. Suntem foarte mulţi primari în situaţia domnului Andronescu şi bineînţeles că nu ne bucură hotărârea instanţelor de judecată dată în privinţa dumnealui”, a declarat Maria Dumitraşcu. Primăriţa comunei Berleşti consideră că singurul vinovat în această situaţie este Instituţia Prefectului. „Din punct de vedere legal nu poţi comenta nimic, însă din punct de vedere moral lucrurile nu stau aşa. Ar fi fost normal ca Instituţia Prefectului să ne avertizeze şi pe noi şi să respingă acele hotărâri de Consiliu Local prin care primarii au intrat în AGA şi în Consiliile de Administraţie”, a menţionat Maria Dumitraşcu.

Aşteaptă terminarea mandatului celui ce a dat comanda politică 

Edilul local de la Turburea, aflat într-o situaţie de incompatibilitate similară, speră ca cel care a dat comanda politică să-şi termine mandatul până la finalizarea proceselor cu ANI. „Sunt două legi care se bat cap în cap: una cere ca primarii să reprezinte unitatea administrativ-teritorial, iar alta îi declară incompatibili. Cred că ăla care dă comenzi politice de a-i destitui din funcţii pe primari îşi va pierde mandatul până la terminarea proceselor cu ANI. Se va termina şi cu preşedintele ANI, el are mult mai multe incompatibilităţi ca noi. În primul rând, preşedintele ANI ar trebui să se judece pe el pentru incompatibilităţile lui, iar apoi să ne judece pe noi. Până la urmă ce am făcut? Am semnat nişte proiecte de constituire a unor societăţi”, spune Ion Bârcă, primarul de la Turburea.

MANDATE

Zeci de primari din Gorj sunt în procese cu Agenţia Naţională pentru Integritate, iar în cazul în care decizia instanţelor va fi nefavorabilă aceştia îşi vor pierde mandatele şi nu vor mai avea voie să candideze în anul 2016.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: