Primarul Cârciumaru, dat în judecată de subordonaţi

Angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale l-au dat în judecată pe primarul municipiului Florin Cârciumaru după ce Consiliul Local a anulat dreptul de constituire a fondului de stimulente. Potrivit Codului Fiscal, ei aveau dreptul de a primi 15% din sumele încasate din sechestre, popriri, majorări şi penalităţi. Salariaţii sunt nemulţumiţi din cauză că li s-au redus veniturile lunare cu 3-4 milioane de lei vechi. Reprezentanţii Primăriei spun că beneficiau de aceşti bani mult mai multe persoane decât cele angrenate în activitatea de recuperare.  

Angajaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale l-au chemat în instanţă pe primarul Cârciumaru din cauză că le-a fost sistat dreptul de a mai primi stimulente. Potrivit legii, aceştia aveau posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile lunare cu 15% din sumele încasate, prin procedura insolvenţei, din sechestre, popriri, majorări şi alte accesorii. Începând cu luna septembrie, salariaţii nu au mai beneficiat de aceste facilităţi deoarece printr-o hotărâre de Consiliu Local a fost anulată măsura de constituire a fondului de stimulente. Angajaţii sperau să-şi recapete drepturile începând cu această lună, însă reprezentanţii municipalităţii nu au revenit asupra deciziei din cauza crizei financiare. Aceştia spun că sumele respective intră în bugetul local, în condiţiile în care au scăzut alocaţiile bugetare de la bugetul de stat destinate unor categorii de persoane (persoane cu handicap, însoţitorii acestora, burse pentru elevi etc).

Sindicat pentru apărarea drepturilor

Văzând că nu se ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă, angajaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale s-au organizat într-un sindicat şi au dat în judecată primăria. “Am încercat să-i conving pe salariaţi să nu se ajungă în instanţă, însă fără nici un rezultat. Cred că tocmai din această cauză s-au constituit într-un sindicat. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că le-au fost încălcate nişte drepturi legale”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. Membrii sindicatului sunt convinşi că vor avea câştig de cauză, reprezentanţii primăriei trebuind să-şi modifice hotărârea de Consiliu Local.

Primăria se menţine pe poziţie

Reprezentanţii primăriei spun că această măsură a fost impusă de criză. “Eram descoperiţi pe ultimul trimestru. Toţi banii au intrat şi vor intra în continuare în bugetul local. Odată intraţi în buget, banii se depersonalizează şi pot fi folosiţi pe toate categoriile de cheltuielii. Au mai intentat odată proces însă au pierdut din cauză că nu au ştiut pe cine să cheme în instanţă. Au formulat plângere împotriva primarului, deşi hotărârea a fost luată de Consiliul Local”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu. Reprezentanţii autorităţilor spun că indiferent de rezultatul procesului nu vor mai primi, niciodată, stimulente toţi angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite  Locale.

Stimulentele stau într-un regulament

Primăria a cerut Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale să elaboreze un regulament de constituire şi acordare a stimulentelor până pe data de 3 martie. Până anul trecut toţi cei 60 de angajaţi ai Direcţiei, indiferent de compartimentul în care activau, au beneficiat de aceste stimulente. “Nu era normal ca toţi salariaţii să beneficieze de stimulente. Ar fi trebuit să primească stimulente doar persoanele angrenate în activitatea în încasarea rămăşiţelor. Am cerut un regulament care să reflecte realitatea. Urmează ca în perioada imediat următoare să întocmim o comisie de lucru, să avem o întâlnire cu reprezentanţii sindicatului şi să vedem cu ce amendamente vin. Stimulentele se vor mai acorda numai în condiţiile în care se va aproba regulamentul, în funcţie de buget şi de numărul persoanelor care sunt angrenate, strict, în activitatea de urmărire”, a mai precizat Narcisa Cristea.

Angajaţii Direcţia de Taxe şi Impozite Locale spun că rezultatele muncii lor nu ar trebui ignorate de către Primărie, în condiţiile în care anul trecut au încasat cu 45 de miliarde de lei mai mult ca în anul 2008.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: