Primele audieri în cazul furtului de balast din Gilort

Poliţia Gorj, dar şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj au început anchete în cazul furtului de balast din Gilort. Primul chemat la audieri a fost Marius Bănică, şeful de la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri (IDP) Gorj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. Totul a pornit de la un articol publicat în Pandurul şi difuzat la Gorj Tv. Mai multe maşini ale Întreprinderii de Drumuri si Poduri Gorj au fost surprinse de jurnalişti în timp ce cărau balast din albia răului Gilort. Maşinile încărcate treceau chiar pe sub nasul poliţiştilor care însă nu au luat nicio măsură.

Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj a demarat luni o anchetă în urma căreia s-a stabilit clar că din albia râului Gilort, în dreptul satului Vidin, autori necunoscuţi au furat 200 m3 de balast. „Am fost la faţa locului, unde am constat că în albia minoră a râului Gilort avuseseră loc excavări. Din măsurătorile făcute de noi am stabilit că din punctul respectiv au fost sustraşi 200 m3 de balast. Am sesizat poliţia şi le-am cerut să identifice autorii furtului”, susţine Doina Isar, inginer şef SGA Gorj

Bănică: Nu am furat

Primii chemaţi la audieri au fost cei din conducerea Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj şi ale cărei maşini cărau de zor balast din Gilort. Explicaţia dată de directorul unităţii, Marius Bănică, stârneşte cel puţin râsul celor care o aud. Acesta susţine că într-adevăr maşinile IDP-ului au excavat joi balast de pe răul Gilort, dar nu ca să-l ia de acolo, ci ca să-l mute în cealaltă parte a  râului. Mai mult, directorul Bănică susţine că are şi autorizaţie pentru a lua balast din zona respectivă.  „Atâta scandal s-a făcut cu balastul ăsta, de parcă s-ar fi furat tezaurul României. Acum nu ştiu dacă s-a furat. Nu stau acolo să văd ce se face. S-ar putea ca ai mei să fi luat balastul să-l fi pus dintr-o parte într-alta, iar când au venit cei de la Ape să fi constatat că dintr-o parte lipseşte balastul. Am fost audiat, este adevărat, dar nu pentru furt. Acolo avem şi permis de exploatare şi aviz de la Serviciul de Gospodărirea Apelor. Nu am furat”, susţine Marius Bănică, director IDP Gorj.

Cele spuse de Bănică sunt confirmate până la un anumit punct. Acesta are autorizaţie de exploatare, dar numai din terasa râului, nicidecum din albia minoră, aşa cu au făcut angajaţii IDP. „Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj are aviz de exploatare, dar nu din punctul în care s-a constat că lipseşte balastul, adică din albia minoră a râului Gilort, ci din terasă, ceea ce este cu totul altceva”, mai spune Doina Isar, inginer şef SGA Gorj

CARAGEA ASISTĂ LA FURT

Preşedintele PDL Cărbuneşti, Ion Fugaru, a declarat că atunci când a aflat ce fac angajaţii de la IDP Gorj l-a anunţat şi pe şeful Poliţiei, Viorel Caragea, rugându-l să intervină, dar fără rezultat. Caragea i-a spus că nu poate vorbi pentru că este într-o şedinţă şi că-l va suna înapoi. Evident, nu l-a sunat.

Până la apariţia echipelor de filmare poliţiştii din apropierea zonei de excavare se salutau cu şoferii maşinilor pline cu balast. Apoi, obligaţi de prezenta jurnaliştilor, oamenii legii le-au făcut dosare penale unora dintre şoferi.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: