Primii bolnavi închipuiţi, depistaţi de ITM

Gorjenii nu au rămas pasivi la acţiunea de verificare a persoanelor cu handicap din judeţ, aşa că în toate localităţile controlate până în prezent s-a mers ca urmare a reclamaţiilor trimise către instituţiile competente. Dacă o persoană are handicap doar în acte sau este încadrat în alt grad decât ar fi trebuit, par s-o ştie cel mai bine vecinii. Şapte persoane vor fi nevoite să se prezinte din nou în faţa comisiei pentru că au apărut discordanţe între diagnostic şi realitatea.

Daniela Drăgan, inspector social în cadrul ITM Gorj, spune că timpul este prea scurt pentru ca să poată fi verificate toate persoanele cu handicap : « Nu putem să-i luăm pe toţi la verificat, pentru că timpul nu ne permite să facem efectiv acest lucru, aşa că facem o selecţie a dosarelor printr-un sondaj. Pentru aceasta ne consultăm şi cu cei de la primării, dar luăm în calcul şi sesizările, pentru că oamenii trimit foarte multe, fie la noi, fie la DGASPC. Ne-ar ajuta mai mult dacă ar fi mai exacţi şi ne-ar spune şi nume, nu numai că într-o localitate sunt persoane care încasează bani fără să fie bolnavi ». Săptămâna trecută au fost verificate 108 dosare administrative ale persoanelor cu handicap din localităţile Berleşti, Peştişani şi Runcu.

Din 10 iunie, de când a început campania de verificare a dosarelor persoanelor cu handicap aflate în plată, nu mai contenesc sesizările adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Pe parcursul săptămânii trecute, dintre cele 51 persoane cu handicap ale căror dosare au fost controlate, şapte vor fi reevaluate, pentru că există neconcordanţe între diagnosticul din certificat şi realitatea de la faţa locului.

Dintre cele şapte persoane care au fost propuse săptămâna trecută pentru evaluare, patru sunt încadrate în gradul grav de handicap şi trei în cel accentuat. In teren se deplasează o comisie coordonată de un reprezentant al ITM, însoţit de un medic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj care verifică veridicitatea dignosticului dat de medicul expert al asigurărilor sociale, şi de un repezentant al DGASPC Gorj.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: