Procurorii se prea laudă

DNA şi Parchetul General au intrat parcă într-o luptă pentru imagine, de zici că se bat pe voturi. A început şefa DNA, Codruţa Kovesi, prin a-şi lăuda instituţia, care are un grad de condamnări de 90%. Adică doar 10% din dosare s-ar încheia cu achitări. Ieri a continuat Tiberiu Niţu, şeful Parchetului General, care a spus că instituţia pe care o conduce dă rateuri în doar 1,6% din cazuri. Un atac deloc subtil la cea care vrea să se identifice cu lupta anticorupţie în România. Sunt voci care spun chiar că cifra DNA a fost cosmetizată, că situaţia ar fi ceva mai rea. Oricum, un nevinovat la zece dosare este destul de mult, dacă stăm să ne gândim că sunt oameni cu cariere frânte. Dan Gavrilescu, fostul lider al tinerilor din PDL, a fost achitat după ani de anchete şi alţi ani de judecată. Mai are vreun chef să se implice în viaţa publică? Probabil că nu. Un alt pedelist care a simţit cătuşele şi a fost apoi găsit nevinovat este Iustin Moţa. Ca să nu mai vorbim de recenta achitare a fostului deputat PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu, cel care la 27 de ani era cel mai tânăr prefect şi părea a avea un viitor promiţător. Performanţa procurorilor nu se măsoară doar în cifre, ci şi în destine.

Tot într-o acţiune de imagine, şefa DNA soma ieri Ministerul Finanţelor şi guvernul să execute silit condamnaţii, că dacă s-ar recupera toate sumele, ar putea fi dublate salariile medicilor. Cu alte cuvinte, DNA caută noi susţinători în societate, deşi sondajele arată că nu stă rău. Poate că statul nu se ocupă suficient de recuperarea prejudiciilor, dar pe de altă parte de multe ori nu prea e nimic de recuperat. Să luăm cazul lui Ciurel, dosar aflat în anchetă, unde DNA a stabilit un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Presupunând că Ciurel, Ponta, Şova şi alţii ar fi găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, nu au ei o avere la vedere de zeci de milioane de euro, aşa că banii „recuperaţi” de DNA sunt mai mult teoretici. Vor aştepta medicii mult şi bine dublarea salariilor din aceşti bani.

Probabil că lupta pentru imagine a procurorilor vrea să fie o contrapondere la cei cu dosare penale, care caută tot felul de motive să mai târască în noroi DNA în special. Dintr-un fel de panică, procurorii sesizează tot mai des Inspecţia Judiciară, că nu ştiu care politician, prin nu ştiu care declaraţie, a afectat independenţa justiţiei. Poate că este timpul să o lase mai moale cu presiunile. Să-şi facă treaba, pentru că libertatea de exprimare este un drept fundamental, pentru care au murit oameni la revoluţia din 1989.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: