Procurorii şi-au dat cu Grebla-n cap

Procurorii Ţuluş şi Vârtic de la DNA, altfel mai vechi combinagii ca să le iasă dosarele penale, au fost zilele trecute de un penibil greu de egalat. Pentru că au vrut cu orice preţ să-i pună cătuşe fostului judecător constituţional Toni Greblă, Ţuluş şi Vârtic aveau nevoie de „o faptă nouă”, care nu exista la dosar în timpul audierilor de acum o lună. Cum Greblă a stat la locul lui, procurorii au fost nevoiţi să inventeze una. Din câte scriu blogurile de specialitate, nici nu ar fi prima făcătură a celor doi. Numai că făcătura din dosarul Greblă arată că nivelul de inteligenţă al unor procurori DNA este cu mult sub ce ne-am fi imaginat.

Ţuluş şi Vârtic au făcut rost de un avocat tocmai de pe la Prahova, cu dosare penale în cârcă, dispus să se autodenunţe că, un anume Băluţoiu l-a contactat anul trecut să facă în numele lui Greblă un contract de vânzare-cumpărare a 50 de capre. Avocatul denunţător, pe numele lui Adrian Onoriu Georgescu, susţine că şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a-l cunoaşte pe Greblă, ceea ce nu s-a întâmplat. Povestea este atât de cusută cu aţă albă, încât instanţa a respins ieri cererea DNA de arestare prevenită a lui Greblă. Dar, răul a fost produs, Greblă a fost plimbat în cătuşe, după ce mai înainte a fost forţat de împrejurări de demisioneze de la Curtea Constituţională a României.

Nici celelalte acuzaţii aduse lui Greblă nu erau de arestare. Că finului lui Dan Bârcină, un afacerist asociat cu zona interlopă, i-a dat în folosinţă un telefon şi o maşină este jenant pentru fostul judecător constituţional. Dar, ca să fie penal, procurorii trebuie să demonstreze că respectivele cadouri, la care se mai adaugă două rochii pentru soţie şi nişte capse de prins afişe electorale în garduri, precum şi sfoara cu care erau legate bannerele, au fost date nu ca de la fin la naş, ci pentru ca Greblă să intervină pentru afacerile presupusului mituitor. Dovezi care încă nu au apărut.

DNA a încurajat în ultimele luni o practică a denunţurilor care tinde să devină periculoasă, pentru că aproape toate vin de la infractori de vocaţie, care reuşesc astfel să scape de dosare grele, turnând politicieni cu funcţii. Şefa DNA susţinea la începutul săptămânii că nu există dosare bazate exclusiv pe denunţuri, că sunt coroborate şi cu alte probe. În cazul lui Greblă, denunţul avocatului era însoţit doar de o interceptare a acestuia de acum un an, în care Onoriu îi spunea unui prieten că ar vrea să-l cunoască pe judecătorul constituţionale de la acea vreme. O fi suficient?

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: