Profesorii din Târgu-Cărbuneşti îi lasă fără salarii pe angajaţii primăriei

Angajaţii primăriei Târgu-Cărbuneşti ar putea rămâne fără salarii dacă profesorii din localitate vor câştiga procesele prin care autoritatea locală ar trebui să le dea dascălilor drepturi salariale, obţinute prin lege în 2008. Din 2008 şi până acum legile s-au tot schimbat, dar dascălii nici nu vor să audă: îşi vor banii cu orice preţ. Deznodământul pare să fie aproape, şi unul defavorabil pentru primărie, iar viceprimarul Ion Fugaru îşi face griji în acest sens.

Peste 100 de cadre didactice din două unităţi de învăţământ din Târgu-Cărbuneşti au dat în judecată Consiliul Local pentru a-şi primi drepturile salariale oferite printr-o lege dată în 2008. Mai mult de jumătate din profesori au câştigat în instanţă drepturile băneşti, însă Consiliul Local a făcut recurs. Dacă totuşi Curte de Apel Craiova dă câştig de cauză cadrelor didactice, primăria Târgu-Cărbuneşti trebuie să le dea profesorilor peste 20 de miliarde de lei vechi.

Constantin Cioplea, liderul de sindicat, susţine că au fost chemate în instanţă atât conducerile celor două unităţi şcolare cât şi consiliul local. Până în prezent, patruzeci de profesori au avut câştig de cauză la Tribunalul Gorj. „Este un drept al nostru de care nu am beneficiat niciodată Este vorba de o lege din 2008 prin care trebuia să ne fie mărite salariile cu câteva procente bune, însă asta nu s-a întâmplat. Iniţial am făcut acţiuni colective în numele sindicatului, dar au fost respinse  iar apoi fiecare profesor a făcut în numele lui. Acum sunt pe rolul Tribunalului Gorj şi aşteptăm finalul. Noi sperăm să ne primim banii. Am chemat în judecată conducerea unităţilor de învăţământ şi Consiliul Local pentru că ei sunt responsabili în acest caz”.

20 de miliarde, salariile pe un an

Consiliul Local Târgu-Cărbuneşti a făcut recurs la hotărârile date de Tribunalul Gorj, iar în data de 6 iulie va fi prima înfăţişare la Curtea de Apel Craiova. „Tribunalele creează din nou tensiuni la nivelul administraţilor locale. Au început să dea deja câştig de cauză cadrelor didactice care printr-o lege din 2008 beneficiau de măriri salariale. Noi nu înţelegem de ne cheamă pe noi în instanţă, pentru că ei nu sunt angajaţii Consiliului Local, nici măcar colaboratori. Noi ne-am dus la procese am invocat o excepţie însă nu am făcut nimic pentru că ni s-a respins. Profesorii au început să câştige, iar noi am făcut recurs, iar pe 6 iulie avem prima acţiune”, a declarat Ion Fugaru, viceprimar Târgu-Cărbuneşti.

Dacă şi Curtea de Apel Craiova va da câştig de cauză cadrelor didactice, consiliul local din Târgu-Cărbuneşti trebuie să le plătească celor din învăţământ  drepturile salariale de la 1 0ctombie 2008 şi până la sfârşitului anului 2009. Valoare totală a drepturilor băneşti ajunge la 20 de miliarde de lei vechi, adică salariile pe un an întreg a angajaţilor din primărie. „Eu sper totuşi să nu se ajungă în situaţia de a fi nevoiţi să le plătim aceste plăţi restante. Este vorba de vreo 20 de miliarde de lei vechi. Această sumă reprezintă salariile tuturor angajaţilor din primărie pe un an întreg. Sper să nu se ajungă aici”, susţine Ion Fugaru

Ion Fugaru nu înţelege de ce cadrele didactice au chemat în instanţă Consiliul Local.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: