Proful de religie, arestat la domiciliu

Greu de spus câte rugăciuni o fi făcut în spatele gratiilor profesorul de religie acuzat că a dat bani cu camătă și apoi și-a șantajat și amenințat victimele, dar e cert că Noul Cod Penal îi aduce acestuia posibilitatea de a redeveni, fie și parțial, o persoană liberă. Ion Laurențiu Bîcoi a primit ieri de la magistrații Judecătoriei Târgu Jiu vestea că arestul preventiv i-a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, acesta neputând fi pus însă imediat în libertate, sentința nefiind una definitivă. Procurorii au posibilitatea să o conteste în 48 de ore.

Bîcoi a fost trimis în judecată pentru că dădea bani cu împrumut și cerea dobânzi foarte mari, una dintre victimele sale care l-a reclamat la Poliție spunând că a plătit o camătă de 300.000 de lei, suma fiind considerată însă prea mică de către cel care a ajuns în spatele gratiilor în luna noiembrie a anului trecut. Anterior, bărbatul a fost profesor de religie la un liceu din oraș, dar și-a pierdut dreptul de a mai profesa după ce a fost dat afară pe motiv că făcea bișniță cu diferite produse la elevii cărora trebuia, de fapt, să le arate calea Domnului, nu pe cea a banului.

Bîcoi este al doilea gorjean pentru care Judecătoria Târgu Jiu dispune măsura arestului la domiciliu, săptămâna trecută un tânăr din Rovinari primind și el verdictul prin care este „arestat” în cartierul Vârț, acolo unde își are domiciliul. Aurelian Valentin Trocan a fost implicat, în 2012, în incendierea a 5000 de baloți de paie, fân și lucernă, iar în noiembrie anul trecut a fost prins după ce a furat niște anvelope și câteva jenți dintr-o spălătorie din municipiu. Inițial, ambii frați Trocan au primit mandate de arestare preventivă, dar, ulterior, doar Aurelian Valentin a primit o prelungire a mandatului, aceasta fiindu-i acum înlocuită cu arestul la domiciliu.

În ambele cazuri, magistrații mizează pe buna credință a inculpaților pentru că statul român încă nu a achiziționat brățările electronice prin care să îi țină sub control pe cei care sunt arestați la domiciliu, conform noilor prevederi legale. În cazul lui Trocan, acesta are interdicție de a lua legătura cu alți doi inculpați din dosar, rude de-ale sale, interdicții similare fiind dispuse și pentru proful de religie. La Bîcoi însă, polițiștii au dreptul să intre oricând în apartamentul acestuia, dacă au suspiciuni că nu respectă condițiile în care a fost eliberat, instanța mandatându-i pe polițiști în acest sens. „Va desemna Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Gorj, să exercite supravegherea inculpatului, inclusiv prin pătrunderea în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea inculpatului sau a persoanelor care locuiesc împreună cu acesta”, se arată în decizia Judecătoriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: