Protest inedit: Minerii recalificaţi ca paznici au dat foile albe la testare!

Circa 200 de angajaţi de la CE Oltenia sunt ameninţaţi cu disponibilizarea de către directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, deoarece nu au trecut testul pentru a fi paznici. Minerii care au fost trimişi la cursurile de pază fără voia lor au ales ca mijloc de protest să nu le promoveze. Astfel, aceştia nu au scris nimic pe foile de testare a cunoştinţelor privind activitatea de pază, sperând că astfel vor rămâne la vechile locuri de muncă. Directorul Ciurel a transmis, prin intermediul presei, că va da „inapţii“ afară. Liderii sindicali nu cred că managerul se va ţine de „promisiunea“ făcută în presă. Mai ales că Ciurel nu a respectat legea când a stabilit să recalifice sute de muncitori şi alte sute de personal TESA, fără să aibă la bază un plan de reorganizare, aşa cum cere legea.

Laurenţiu Ciurel a anunţat, în presă, că vrea să concedieze „inapţii“. În semn de protest faţă de abuzul conducerii, de a-i trimite la pază, minerii au picat înadins evaluarea după cursul de paznic, iar acum sunt ameninţaţi cu desfacerea contractului de muncă. Ciurel nu poate face concedieri colective pentru că ar trebui să ofere plăţi compensatorii, iar complexul este prea sărac.

Ciurel nu se riscă cu „inapţii“

Administraţia a trimis circa 200 de mineri la cursurile de agenţi de securitate. Minerii nu au promovat evaluarea făcută în urma cursului pentru a putea lucra în noua Direcţie de Securitate a CE Oltenia. Directorul general Laurenţiu Ciurel spune însă că vrea să-i dea afară pentru că nu au trecut testul psihologic. Sfătuiţi de sindicalişti, minerii au predat fişele de examen în alb. Astfel, ei au găsit o modalitate pentru a transmite mesajul lor de protest administraţiei. Acum, managerul complexului Laurenţiu Ciurel ameninţă că va trece la disponibilizări în masă, legându-se de faptul că o persoană care a picat testul psihologic nu este aptă de muncă în nicio meserie. „Nu risc aşa ceva. Dacă au picat psihologicul, nu pot fi nici paznici, nici altceva, este clar. Vor fi daţi afară pentru că sunt inapţi. Nu pot să-l las pe un asemenea angajat cu locul de muncă în apropierea unui excavator gigant sau a unui generator răcit cu hidrogen, practic lângă o bombă, ori în aproprierea unei turbine. Să se ducă acum la cei care i-au învăţat să pice testul psihologic, fiindcă nu pot să mai lucreze în CEO în situaţia aceasta”, a declarat presei Laurenţiu Ciurel.

Pârvulescu: Oricum era ilegal

Sindicalistul Dumitru Pârvulescu spune că acest curs este oricum ilegal. În opinia sa, administraţia CE Oltenia trebuia mai întâi să facă un plan de restructurare. „Legislaţia prevede că administratorul e obligat să instruiască personalul pe linie profesională, iar salariatul este obligat să participe la aceste instruiri. Dar în momentul în care eu sunt excavatorist şi mă trimiţi la curs de pază asta nu este instruire profesională, ci reconversie. Aceasta se face în urma unui program de restructurare. Au pus căruţa în faţa cailor. Salariaţilor le transmit să meargă la locurile de muncă unde sunt negociaţi pentru că neprimirea pe locurile de muncă de către conducător e abuz în serviciu. Domnul Ciurel nu poate să-i dea afară pentru că examenul psihologic poate să se şi repete. De ce trimiţi 15 persoane să dea acest examen şi pe 19 mii nu-i trimiţi? Nu e cu tentă? Şi la examenele de la facultate există reexaminare”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME. 

Căldăruşe: Cred că nu se va ajunge la măsuri radicale

Vicepreşedintele Federaţiei “Univers”, Gabriel Căldăruşe, crede că nu se va ajunge la concedieri colective pe acest considerent. „Nu am văzut declaraţia domnului general în sensul că vor fi daţi oamenii afară. Eu consider că este normal să fie găsite soluţii şi trebuie stat la masă pentru a rezolva problema aceasta. Cred că nu se va ajunge la măsuri radicale de genul acesta şi trebuie să discutăm acest aspect pentru a găsi o soluţie amiabilă care să mulţumească toate părţile care sunt în conflict. Consider că normal trebuie să facem absolut tot ce este posibil ca toţi salariaţii din cadrul complexului să-şi păstreze locurile de muncă”, a declarat Gabriel Căldăruşe, vicepreşedinte al Federaţiei „Univers”.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: