Proxeneţii lui Manix din Obreja, condamnaţi la puşcărie

O anchetă extrem de dificilă demarată de ofiţerii Poliţiei Gorj, specializaţi în combaterea crimei organizate, cunoaşte acum prima sentinţă din dosarul ce a fost pe rol în ultimele luni la Tribunalul Gorj. Nu mai puţin de opt persoane, o parte fiind domiciliate în cartierul de romi Obreja din Târgu Jiu, au fost condamnate la ani grei de puşcărie sub acuzaţia de trafic de persoane. Magistraţii au dispus şi confiscarea mai multor bani şi bunuri, două maşini de lux, peste 100.000 de euro, o grămadă de telefoane mobile şi bijuterii fiind ridicate de la cei trimişi acum să îşi ispăşească pedeapsa după gratii.

Afacerile cu fete trimise în Occident să se prostitueze au fost în ultimii 20 de ani o sursă nemaipomenită de câştiguri pentru proxeneţii români, Gorjul nelipsind de pe harta „peştilor”. Puţine au fost cazurile dovedite de oamenii legii şi şi mai puţine au fost sentinţele pronunţate de magistraţi în astfel de dosare. Cele opt persoane condamnate acum fac parte din gruparea lui Dănuţ Petru, zis Manix, toţi membrii clanului fiind reţinuţi de poliţiştii gorjeni în urmă cu un an, cazul nefiind făcut public atunci, ci doar câteva luni mai târziu. Manix a primit acum mai multe condamnări la închisoare, pentru diferite capete de acuzare, instanţa reţinând în sarcina sa o pedeapsă finală de 9 ani şi şase luni, precum şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de 3 ani. Persoanele trimise în judecată în acest dosar au fost acuzate de constituire de grup infracţional organizat, trafic de minore, trafic de persoane şi trecere frauduloasă a frontierei, Manix primind pentru fiecare dintre aceste acuzaţii pedepse de mai mulţi ani de închisoare, pedepse care, în cele din urmă s-au contopit în cea mai mare, conform legislaţiei româneşti.


Sora lui Manix, pedeapsa cea mai mare

Sora lui Manix, Mariana, a primit însă pedeapsa cea mai mare dintre toţi cei opt inculpaţi din acest dosar, ea având de executat 10 ani de puşcărie şi şase luni, fiindu-i, de asemenea, interzise o serie de drepturi civile pentru trei ani, după executarea pedepsei. O altă rudă a lui Manix are o condamnare de şase ani şi două luni, cu un an mai puţin primind pedepse cu închisoarea şi două femei din acest dosar, respectiv, Silvia Modrogan şi Violeta Căldăraru. O condamnare de şase ani şi două luni a fost dată pentru Florin Căldăraru, alţi doi bărbaţi primind câte trei ani, pe care nu îi vor executa însă pentru că pedeapsa este „sub supraveghere”. Ioan Mureşan şi Petre Ilariu Cuşlea sunt din afara Gorjului, iar implicarea lor în funcţionarea reţelei nu a fost considerat unul deosebit, ei fiind şoferi de autocar „neştiutori” de cele întâmplate.

De la cele şase persoane care vor executa pedeapsa cu închisoarea instanţa a dispus confiscarea a nu mai puţin de 114.500 de euro, bani care provin, conform anchetatorilor, din traficul cu fete în Italia şi Spania. Sentinţa de acum nu este definitivă, dar este prima pronunţată într-un astfel de caz judecat cu uşile închise.

 TRAFIC DE PERSOANE

 Gruparea menţionată a căzut în mâna poliţiştilor din cadrul Biroului de Combatere de Crimei Organizate Gorj după o operaţiune care a durat mai mult decât procesul în sine. Mascaţii au interceptat atunci zeci de convorbiri telefonice purtate în limba ţigănească, folosirea lor la dosar fiind posibilă doar după o traducere autorizată. Operaţiunea de prindere a suspecţilor a avut succes după ce aceştia au fost lăsaţi să scoată din ţară, cu un autocar, o tânără de 19 ani din Brăila. Vama Nădlac a fost considerată atunci ca „sigură” de către traficanţii de carne vie, doi dintre indivizi, un bărbat şi o femeie fiind culcaţi la pământ în plină noapte şi încătuşaţi, după care, la Târgu Jiu au urmat alte percheziţii, care au dus la arestarea restului membrilor grupării. Oamenii legii au confiscat atunci nu doar sume mari de bani, dar şi telefoane mobile, săbii şi bijuterii, în privinţa palatelor construite în Obreja nefiind luată nicio decizie. Un Hyunday Coupe şi un BMW înmatriculat în Italia şi folosit la traficarea fetelor au fost, de asemenea, confiscate, persoanele condamnate la închisoare având de plătit şi câte 6.000 de lei cheltuieli de judecată statului român.

Vizualizări: 513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: