Rambursare TVA fără control pentru firmele mici

Procedura de rambursare anticipată a TVA va fi modificată printr-un nou act normativ care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi care va aduce mai multe avantaje pentru companiile mici şi pentru exportatori. Astfel, potrivit proiectului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), toate firmele care vor solicita rambursări de TVA între 5.000 şi 10.000 de lei vor putea primi automat sumele de rambursat, fără să mai aibă de-a face cu vreun control preli­minar din partea inspectorilor fiscali.

Măsura este însă şi-n avantajul Fiscului, pentru că în acest mod îşi poate concentra mai bine atenţia asupra marilor contribuabili, de la care provin cele mai multe solicitări de deconturi.

Controlul nu dispare, dar se amână

Cu toate acestea, controalele fiscale se vor menţine, dar vor putea fi făcute ulterior, în termen de doi ani. Gheorghe Paraschivu, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, spune că judeţul nostru stă bine în privinţa rambursărilor de TVA: “La noi n-au existat niciodată probleme, pentru că sunt puţine solicitări de decont, aşa că această măsură este binevenită pentru judeţele aglomerate din acest punct de vedere. Bineînţeles că noul proiect se va aplica şi în cazul firmelor gorjene, respectiv al celor care solicită rambursare de TVA între 5.000 şi 10.000 lei”. Mai mult, un sistem de rambursare va fi introdus şi pentru exportatori, mai exact pentru companiile care au o cifră de afaceri de minimum un milion de euro şi obţin 75% din această cifră din exporturi şi operaţiuni intracomunitare. Ca să beneficieze de rambursarea anticipată a TVA, exportatorii trebuie să nu intre în categoria de risc fiscal mare, adică să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal sau să nu depună deconturi cu erori materiale care nu pot fi îndreptate. Tot în categoria celor cu risc fiscal mare se încadrează şi contribuabilii împotriva cărora a fost deschisă procedura de insolvenţă sau cei care s-au ales cu sesizări de natură penală.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: