Reacţia ANRE la acuzaţiile CE Oltenia

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a răspuns acuzaţiilor formulate de CE Oltenia în spațiul public. ANRE a fost acuzată de CE Oltenia de mistificarea realității și de lipsa unui tratament egal pentru toți producătorii pe piaȚa de energie. 

ANRE susține că funcționarea in regim cuplat a PZU cu piețele din Cehia, Slovacia și Ungaria nu este în avantajul unuia sau altuia dintre participanții la piață, așa cum spune CEO, ci  duce la o mai mare stabilitate a prețurilor, la o uniformizare regională a lor și la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică. Tranzacțiile comerciale pentru ziua urmatoare (PZU) între România și Ungaria au loc, prin mecanismul de cuplare, atunci când prețul energiei din cele 2 țari, pe interval orar,  este diferit. Adică țara în care prețul este mai mare va fi importatoare, iar țara în care prețul este mai mic va fi exportatoare. Cu alte cuvinte, în România se importă energie doar atunci când prețul de pe piața internă este mai mare decât în Ungaria, iar exportul se face când apare situația inversă, mai spune ANRE.

Cea mai gravă afirmație a CE Oltenia a fost cea referitoare la reimportarea energiei verzi la preț dublu. “Afirmatia ca ‘traderii exportă energie ieftină din România, subvenționată prin certificate verzi,  după care o reimportă la preț dublu’, este un nonsens. Conform art. 28 din Legea 123/2012, producătorii de energie electrică din România nu pot exporta direct energie electrică.  Ca urmare, ei nu pot vinde în afara PZU decât pe alte platforme OPCOM, de unde poate fi achiziționată doar de furnizori și traderi înregistrați in România, sau direct consumatorilor finali. In consecință, energia produsă de centrale din surse regenerabile nu poate fi exportată direct și, ca urmare, nici reimportată”, răspunde ANRE.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: