Reacția unui epidemiolog după acuzațiile lui Bobaru: Nu suntem organe de Poliție

Un medic epidemiolog reacționează după ce edilul din Bumbești-Jiu a acuzat Direcția de Sănătate Publică Gorj că face anchetele epidemiologice de mântuială. Reacția primarului a venit după ce a fost declarat focar de Covid 19 la Mânăstirea Lainici, situația despre care acesta susține că a aflat destul de târziu. DSP susține că anchetele se fac exclusiv pe baza declarațiilor celor infectați cu noul coronavirus, iar inspectorii de sănătate publică nu se pot transforma în organe penale ca să verifice spusele celor testați pozitiv.

Primarul Constantin Bobaru a răbufnit după ce a fost declarat focar de Covid 19 la Mânăstirea Lainici, unde șapte călugări, în frunte cu starețul, s-au infectat. Un preot a murit după ce starea de sănătate s-a agravat în urma infectării cu SARS-CoV2.

Bobaru a acuzat Direcția de Sănătate Publică Gorj că ia măsuri tardiv și că face anchete epidemiologice doar cu numele. “Măsurile, în general, trebuiau luate mai demult și trebuia să fie mai ferme. Acesta anchete epidemiologice sunt făcute târziu sau deloc. Dau doar un exemplu. Persoană infectată cu coronavirus, decedată. Care a locuit cu familia. Nu a apărut nimeni pe listă. Sau persoană depistată cu coronavirus are în carantină aparținătorul, dar persoana confirmată nu apare pe listă. Sau au fost situații când persoane au fost depistate pozitiv și contacții direcți au apărut după 12 zile pe listă”, a tunat și fulgerat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, la Radio Infinit.

În replică, un medic epidemiolog de la DSP Gorj a transmis că anchetele se fac strict în baza declarațiilor pe care le obțin de la cei infectați cu noul coronavirus. Cât despre acuzațiile primarului, îl invită să facă o sesizare la Poliție ori la DSP. „Având în vedere că muncim aici de 10 zile, nu avem sâmbete, duminici sau sărbători legale, este frustrant pentru noi ca cineva din comunitatea noastră să dea asemenea declarații. Ancheta începe după ce primim rezultatul din partea laboratorului și se termină în 24 de ore. Faptul că domnul primar a declarat că sunt persoane considerate contacți direcți și se plimbă prin oraș, noi nu avem cunoștințe de lucrul acesta și, dacă domnul primar avea spirit civic, făcea sesizare la Poliție sau la noi, noi luăm în considerare ce spune fiecare individ în parte. Am apelat la conștiința fiecărui individ în parte. Dacă nu se declară ca și contacți, noi nu putem să facem pe organele de Poliție”, a explicat medicul epidemiolog Ramona Vasile, din cadrul DSP Gorj.

Vizualizări: 3,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: