Rechizitoriul din dosarul primarului Pavel, o anchetă complexă

Multe iţe au mai trebuit descâlcite în povestea care l-a ţinut după gratii pe primarul din Peştişani, Florin Pavel. După alegerile din 9 decembrie, numele său cade însă în planul doi pentru că pe primul loc urcă, prin votul alegătorilor, desigur, şeful PNL Gorj, Dian Popescu, trimis şi el în judecată în „dosarul Pavel”, alături Dumitru Pârvulescu, Dan Radu Floarea şi alţi câţiva. Procesul va fi mutat de la tribunal la Înalta Curte, pentru că una din părţi este parlamentar.

Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, ales senator duminica trecută, se află în situaţia fostului deputat Mugurel Surupăceanu, care, în urmă cu 4 ani, chiar la început de mandat, ca parlamentar, s-a trezit trimis în judecată într-un proces ce nu s-a încheiat nici până acum. Şeful liberalilor a fost trimis acum în judecată împreună cu fratele său Gabriel Titus Popescu, pentru că, în calitate de administratori la Maserati SRL Ţicleni, au încasat, în mod necuvenit, de la Primăria Peştişani, suma de 154.000 lei pentru lucrări de proiectare şi execuţie, neexecutate. Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dar şi de uz de fals întrucât, la un control,  au prezentat Curţii de Conturi documente care nu corespundeau realităţii.

Cele trei documente sunt procese verbale de custodie a unor mărfuri, firma lor având de executat la Peştişani un stadion pentru care de la bugetul de stat, Guvern şi autorităţi locale, a fost alocată suma de circa 650.000 de lei pentru ca investiţia să fie finalizată în 10 luni, în cursul anului 2009. Termenul de finalizare a lucrărilor nu a fost respectat niciodată, la stadion lucrându-se de abia în vara acestui an, după începerea anchetei procurorilor.

Dian Popescu mai este acuzat şi de dare de mită, întrucât i-ar fi oferit, în anul 2008, primarului comunei Peştişani, Florin Pavel, membru al PNL Gorj, suma de 7000 de lei. Banii au fost folosiţi atunci, susţin anchetatorii, în campania electorală, suma fiind dată „ în scopul obţinerii unui contract pentru proiectare şi execuţie lucrări”, după cum se precizează în rechizitoriul Parchetului. Dian Popescu şi fratele său au fost reţinuţi în luna iulie, pentru 24 de ore, ulterior instanţele de judecată respingând solicitarea de arestare preventivă a celor doi.

Pavel, în aşteptarea libertăţii

Primarul Florin Pavel a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii iunie, imediat după ce a fost ales pentru un al treilea mandat de edil al comunei Peştişani. Ulterior, mandatele sale de arestare preventivă au fost prelungite succesiv, o instanţă de judecată urmând să decidă, joi, dacă acesta rămâne în continuare după gratii sau nu. Pavel a fost trimis acum în judecată pentru trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, pentru două fapte de luare de mită, precum şi pentru neglijenţă în serviciu.

Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului Gorj, Pavel, în calitate de ordonator de credite, a dispus la plată suma de aproape 1,6 milioane lei către firma Tech Safety SRL Târgu Jiu, a omului de Dan Radu Floarea, cunoscut ca „finul” senatorului Cătălin Voicu. Firma respectivă avea de executat la Peştişani un campus şcolar care, la fel ca şi în cazul stadionului ce trebuia realizat de firma lui Dian Popescu, nu a fost finalizat nici până în prezent. Floarea apare în stenogramele din dosarul de corupţie al lui Voicu cerându-i acestuia 200.000 de euro pentru a lucra la campusul şcolar de la Peştişani. Anchetatorii susţin că primarul Pavel a dispus plata sumei de 1,6 milioane lei pentru lucrări neexecutate, în schimb, la un apartament deţinut de acesta la Târgu Jiu firma lui Dan Radu Floarea executând lucrări de modernizare, valoarea lucrărilor şi a manoperei fiind estimate la 1600 de lei.

Pavel mai este acuzat şi că a acceptat la plată două contracte de cesiune de creanţă în valoare de 2,5 milioane lei de la două persoane fizice cu care Primăria Peştişani nu avea nicio relaţie contractuale. Cele două persoane fizice sunt Aristică Doru Şerban şi soţia sa Marioara, bărbatul fiind judecat în prezent pentru cămătărie, după ce a fost denunţat la Parchet de către Dan Radu Floarea.

Omul de afaceri s-a plâns că ar fi fost sechestrat şi ameninţat după ce a luat bani cu camătă de la Şerban, cunoscut ca „Habitu”, bani pe care nu ar fi putut să-i restituie în totalitate. El a convenit atunci cu primarul Pavel, ca în contul banilor pe care îi avea de încasat pentru lucrările la campusul şcolar, Primăria Peştişani să-i plătească lui Habitu datoriile sale, edilul fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, mai ales că Tech Safety avea relaţii contractuale cu Consiliul Local Peştişani, nu cu Primăria.

Implicarea (?) lui Telu Pârvulescu

Pavel s-a consultat înainte de a accepta cesiunea de creanţe către Habitu cu factori de decizie din cadrul Direcţiei Finaneţelor Publice Gorj, din această cauză procurorii trimiţându-l acum în judecată şi pe fostul şef al Direcţiei Contribuabili Mici şi Mijlocii, Dumitru Pârvulescu, din luna iunie acesta fiind secretar general adjunct al Ministerului Economiei. Pârvulescu este acuzat că „în mod direct şi nemijlocit a îndemnat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţă în valoare de 2.500.000 lei către două persoane fizice, creanţa nefiind certă, lichidă şi exigibilă şi de a încerca să influenţeze o persoană cu atribuţii de serviciu să dispună plata prin trezorerie a acestei sume de bani către persoanele fizice”, el fiind acuzat de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

La începutul lunii septembrie Pârvulescu a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior procurorul de caz neobţinând mandat de arestare pe numele său.

13 decembrie, noroc sau ghinion pentru Floarea

La rândul său, omul de afaceri Dan Radu Floarea, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, după ce l-a determinat pe Pavel, în baza unor situaţii nereale, să facă plăţi către firma sa în valoare de aproape 1,6 milioane lei. El este acuzat şi de comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, după ce l-a îndemnat pe Pavel să semneze cele două contracte de cesiune de creanţe în valoare de 2,5 milioane lei. Anchetatorii au reţinut în sarcina sa şi acuzaţiile de uz de fals şi dare de mită, ultima fiind formulată după ce firma sa a amenajat apartamentul primarului din Peştişani.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicolae Isar, fost diriginte de şantier la firma lui Dan Radu Floarea. Bărbatul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grav şi fals intelectual, după ce a întocmit şi avizat situaţii de lucrări ce nu reflectă realitatea şi în baza cărora Primăria Peştişani a plătit 1,6 milioane lei către Tech Safety SRL.

Procurorul de caz a solicitat arestarea preventivă a lui Nicolae Isar şi Dan Radu Floarea, Tribunalul Gorj amânând, ieri, pentru 24 de ore, luarea unei decizii, după ce avocaţii celor doi au solicitat un termen pentru a studia dosarul.  Azi ar urma să fie luată o decizie şi în privinţa mandatului de arestare preventivă emis pentru primarul Florin Pavel, mandat care expiră pe 15 decembrie.

Dosarul lui Moţa

Ancheta din acest dosar a fost instrumentată de procurorul Gheorghe Emil Moţa, cel care luna trecută a candidat la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el pierzând atunci examenul. În acest dosar au mai fost cercetate şi alte patru persoane, pentru ele Moţa dispunând aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 1000 de lei pentru fiecare. Trei dintre persoanele respective sunt angajaţi ai Primăriei Peştişani, cea de-a patra persoană fiind Lucreţia Pârvulescu, soţia inculpatului Dumitru Pârvulescu. Aceasta a fost anchetată după ce firma sa care comercializează materiale de construcţii a eliberat pentru firma lui Dian Popescu un proces verbal de custodie pentru materiale pe care acesta le-ar fi achiziţionat de la ea. Pe parcursul cercetărilor Lucreţia Pârvulescu a precizat că documentul nu conţine date reale.

De asemenea, prin acelaşi rechizitoriu, primarul Florin Pavel a mai fost trimis în judecată pentru că, în 2009, a ordonanţat la plată peste 132.000 de lei sub formă de drepturi salariale pentru angajaţii Primăriei Peştişani. O parte dintre aceştia şi-au câştigat în instanţă o serie de drepturi speciale, iar primarul a dispus ca toţi salariaţii să primească aceleaşi drepturi, pe considerentul că aşa ar fi fost corect faţă de toţi, banii fiind încasaţi şi de cei care nu deschiseseră proces pentru a câştiga sporurile respective.

În plus, din ancheta respectivă, procurorul de caz a dispus disjungerea unor noi cauze penale, într-una dintre ele fiind sesizat Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Primarul Pavel este acuzat de primirea unor foloase necuvenite, în valoare mai mare de 10.000 de euro. O firmă de proiectări din Târgu Jiu a întocmit pentru soţia primarului proiectul pentru realizarea unui centru medical la Peştişani, cu fonduri europene, investiţie aproape finalizată, în schimbul serviciilor respective firma primind prin încredinţare directă, fără licitaţie, mai multe proiecte de consultanţă şi proiectare a unor lucrări din localitate, în special drumuri agricole de ţară, dar şi un centru local de informare turistică.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: