Rectorul Gorun vrea o fuziune cu universitatea din Cluj

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu va fuziona până în luna septembrie a acestui an cu una dintre universităţile de prestigiu din ţară. Adrian Gorun, rectorul UCB, spune că la ora actuală sunt discuţii în acest sens cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cu Universitatea din Craiova şi cu o universitate din Bucureşti. Fuziunea prin comasare este una dintre soluţiile impuse de noua Lege a Educaţiei, soluţie care, dacă nu s-ar aplica, ar duce la desfiinţarea UCB, potrivit rectorului Adrian Gorun.

Adrian Gorun, rectorul UCB, a menţionat că a fost împuternicit de Senatul instituţiei de învăţământ pentru a purta discuţii cu cele trei universităţi, respectiv Universitatea din Craiova, cu Babeş Bolyai din Cluj şi cu o universitate de marcă din Bucureşti. Fuziunea va avea consecinţe asupra anumitor cadre didactice şi este posibil ca anumite facultăţi nerentabile să dispară. Chiar şi funcţia de rector va dispărea. Însă dă asigurări ca la Târgu Jiu va exista în continuare universitatea. „Senatul a acordat vot pentru găsirea unei soluţii convenabile de fuziune prin comasare. Înseamnă că două universităţi se unifică în o nouă universitate. Iau exemplul discuţiei cu Craiova, unde am pornit de la următoarea idee : să fie un centru universitar la Craiova şi un centru universitar la Târgu Jiu cu puteri egale. Din această fuziune prin comasare rezultă o nouă universitate care va avea personalitate juridică pe întreaga Olteniei şi care adună şi resursa umană şi materială pe aceste zone, urmând să funcţioneze programele exact acolo unde sunt în prezent”, spune Adrian Gorun.

Rectorul înclină spre o fuziune cu Babeş-Bolyai

Universitatea spre care UCB ar tinde este Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. „Senatul nostru a considerat că foarte bine plasaţi am fi dacă am fi într-o fuziune cu Babeş Bolyai din Cluj, mai bine decât Craiova. Din punctul acesta de vedere, beneficiind şi de faptul că eu lucrând ani buni acolo, cunoscându-mă cu senatorii, inclusiv cu domnul Andrei Marga, la propunerea Senatului am trimis către Babeş Bolyai o scrisoare. Spre surprinderea mea Babeşul mi-a răspuns în interval de două zile, în care ne dau criteriile. Dar în acelaşi timp analizând am constatat că nu stăm rău cu ce ne cer pentru că ei sunt singurii care ne-au promis că toate structurile rămân, că programele vor fi finanţate acolo unde stau mai bine şi noi stăm mult mai bine pe domeniul tehnic, pe administraţie publică şi ştiinţe politice decât ei. Stăm mai rău la Relaţii internaţionale şi Studii Europene şi pe parte de Ştiinţe Economice”, menţionează Adrian Gorun.

Profesorii neperformanţi, daţi afară

Adrian Gorun a mai explicat faptul că nu va accepta niciodată desfiinţarea UCB. „Poziţia pe care am exprimat-o este că nu vom accepta în nicio discuţie desfiinţarea din Târgu Jiu, ci vom merge pe picior de egalitate cu cei care ne acceptă ca parteneri egali în aceste discuţii. Nu au fost situaţii să fim desconsideraţi din acest punct de vedere”, menţionează Adrian Gorun. Cu toate aceste există pericolul ca unele facultăţi să dispară, precum şi unii dintre profesori. La ora actuală doar 20% dintre cadrele didactice desfăşoară activitate de cercetare. „Pot să dispară anumite facultăţi. Eu vă spun clar că dacă rămânem autonom o să dispară unele din facultăţi. Ne facem ordine în propria grădină. Niciuna din facultăţile neperformate nu mai rămâne organizată aşa. De asemenea se tem cei care nu au performanţe. Cred că vor fi daţi afară în condiţiile în care ne unim cu o universitate mai bine cotată”, afirmă Adrian Gorun.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: