Remanierea din Guvern şi redevenţele bagă vrajba între şefii din energie

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, şi ministrul delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu, s-au răfuit în plenul Camerei Deputaţilor pe subiectul privind creşterea preţului la energia termică din 1 ianuarie 2015. Subiectul a fost unul de faţadă, deoarece în PSD sunt mari frământări în contextul remanierii Guvernului şi se dă bătălia pentru cine rămâne la butoanele companiilor energetice din România. În plus, a apărut şi problema stabilirii noilor redevenţe petroliere, pe care Guvernul vrea să o amâne.

Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat ieri că ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu,  dezinformează când spune că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energia termică de la 1 ianuarie 2015. "Vă menţionez că este în continuare o dezinformare, nu înţeleg de ce o face domnul ministru delegat. (...) Eu nu aş fi avut nicio intervenţie contrară dacă nu s-ar fi făcut o afirmaţie mincinoasă care de fapt a atacat Parlamentul, punându-ne pe noi într-o situaţie delicată în faţa populaţiei, deşi noi am salvat situaţia într-un cuvânt", a spus Iancu la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor. El susţine că prin demersul său a salvat de la faliment toţi producătorii de energie termică din România şi alimentarea consumatorilor.

Anterior, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declarase că nu a existat niciodată riscul creşterii preţului la energie termică de la 1 ianuarie 2015. Ieşirea lui Iancu nu este întâmplătoare, mai ales că acum se analizează posibilitatea remanierii mai multor miniştri sau reducerii numărului de ministere. Tot ieri, în Guvern s-a discutat despre prelungirea actualelor redevenţe petroliere.

Postul de ministru, şpaga şi redevenţele

În realitate, cei doi au altfel de probleme, cauzate de frământările din partid. În contextul remanierii Guvernului, ce va fi anunţat pe 13 decembrie, ministerele energiei şi economiei, ocupate de Nicolescu şi Constantin Niţă, ar putea fi comasate. Nu se ştie acum cine va fi ministru, iar Iancu a fost mereu pe listă, dar nu şi pus în funcţia de ministru. În acelaşi timp, Călin Popescu Tăriceanu, în baza înţelegerii cu Victor Ponta, vrea ministerul economiei pentru Andrei Gerea, cel care a mai deţinut acest portofoliu în timpul alianţei USL. Şi asta nu e tot. Anunţul făcut ieri de ministrul bugetului Darius Vîlcov, cum că Guvernul va aproba prin Ordonanţă de Urgenta prelungirea sistemului actual al redevenţelor ridică noi semne de întrebare. Victor Ponta spune acum că nu poate aproba un nou sistem al redevenţelor peste noapte, deşi modificarea lor era programată de acum doi ani. Miniştrii si premierul Ponta ştiau din mai 2012 că actualele cote de redevenţe petroliere sunt valabile până la 31 decembrie 2014.

În acelaşi timp, apar speculaţii privind numirea lui Nicolescu la Energie contra sumei de 10 milioane de euro. De reamintit este faptul că Nicolescu vine de la Compania Petrom, cea pentru care Ponta refuză acum creşterea redevenţelor.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: